Ο στρατηγικός αναλυτής, ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων Λεόντιος Πορτοκαλάκης στη «Φωνή της Ελλάδας»

Τα ζητήματα που άπτονται των θαλάσσιων ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα θέματα που αφορούν στη σύγχρονη έρευνα, για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της εκπομπής «Έλληνες παντού», στο Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας», την Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021.

Ο κ. Λεόντιος Πορτοκαλάκης

Καλεσμένος της εκπομπής, ο κ. Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Τοπογράφος Μηχανικός (ΕΜΠ) και πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, την περίοδο 1978-1981 διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης, στην έδρα Γεωδαισίας του ΕΜΠ. Στη συνέχεια, από το 1981 μέχρι το 2009, ο κ. Πορτοκαλάκης διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Παροχής Τεχνικών Υπηρεσιών της Εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ Α.Ε), με απόκτηση εμπειρίας σε έργα: σεισμικών ερευνών για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ξηρά και την θάλασσα, ποντίσεις υποθαλάσσιων αγωγών, πλοήγηση θαλασσίων γεωτρυπάνων. Ακολούθως, το διάστημα 2010-2014, υπηρέτησε -ως Γενικός Γραμματέας- στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ). Ενώ, από το 2017 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και μέλος της Ε.Ε της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

Ο κ. Πορτοκαλάκης, εξειδικευμένος και πολύπειρος επιστήμονας, σε ζητήματα έρευνας, εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων, κ. Λεόντιο Πορτοκαλάκη, ανέλυσε εκλαϊκευμένα, πρωτίστως τη Σύμβαση του Montego Bay (1982) για το δίκαιο των θαλασσών. Στη συνέχεια, παρουσίασε το περιεχόμενο των εννοιών της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τα χαρακτηριστικά Ελληνικής ΑΟΖ. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις παλαιές και στις πρόσφατες οριοθετήσεις ΑΟΖ της Ελλάδας με τρίτες χώρες (Ιταλία , Αίγυπτος, Αλβανία) και ανέλυσε τις θέσεις της Τουρκίας για ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα καθώς και το ανυπόστατο τουρκολυβικό Μνημόνιο, που στερείται νομιμοποίησης-έγκρισης, από τη Βουλή της Λιβύης. Ο κ. Πορτοκαλάκης κατέδειξε τη σημασία των νησιών στον καθορισμό της ΑΟΖ και αναφέρθηκε στον ερευνητικό στάλο της Τουρκίας και στην πειρατική παρουσία του στις θάλασσες της Ελλάδας και της Κύπρου