O Θεόδωρος Καλλιάνος στη «Φωνή της Ελλάδας» – Σήμερα στο Ναύπλιο η παρουσίαση του βιβλίου του «Χωρίς πυξίδα; 30+ βήματα για την Ευρώπη»

Το βιβλὶο «Χωρίς πυξίδα; 30+ βήματα για την Ευρώπη» του Οικονομολόγου Θεοδώρου Καλλιάνου, Επισκέπτη Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη,  28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30, σε ανοικτή εκδήλωση διαλόγου, στον χώρο και με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στο Ναύπλιο.

Ο κ. Καλλιάνος, λίγη μόλις ώρα πριν απογειωθεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών με προορισμό την Αθήνα και από εκεί το Ναύπλιο, μίλησε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Διονυσόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Καλλιάνος, πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο, διότι ο ίδιος, πέραν της διεθνούς του εμπειρίας και στη Γερμανία, έχει ζήσει δίπλα και εντός των Ευρωπαϊκών οργάνων, συγκεκριμένα της Κομισιόν, πάνω από 30 χρόνια.

«Στο βιβλίο αυτό βλέπω την Ευρώπη από δύο οπτικές γωνίες. Μία την βιωματική μου οπτική γωνία που σαφώς είναι υποκειμενική, από την άλλη πλευρά όμως, με την εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα πλαίσια των θεσμών».

«Προσπαθώ να δείξω ότι η Ευρώπη είναι πολύπλοκη, πολλαπλή, δυσνόητη μερικές φορές, διότι είναι πολλές οι εκφάνσεις της, οι ενέργειές της, τελοσπάντων οι εμπλοκές της. Είναι η καθημερινότητά μας, σε τελευταία ανάλυση είμαστε εμείς οι ίδιοι».

Ο κ. Καλλιάνος τόνισε πως το βιβλίο του δεν είναι ιστορικό και δεν ασχολείται με το τι συνέβη πριν το 1949 όπου η Ευρώπη αιματοκυλίστηκε κάτω από τις ναζιστικές και τις φασιστικές δυνάμεις που είχαν κυριαρχήσει τότε.
«Το βιβλίο μου αρχίζει από τη στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι, τα έξι πρώτα ιδρυτικά κράτη μέλη, κάθισαν σε ένα τραπέζι και είπαν , αντί να κάνουμε πολέμους ίσως να είναι καλύτερο να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεργασίας και αλληλεγγύης, εξήγησε.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο  Α´ Αντιπρὸεδρος & Προέδρος  της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται ο Καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην Βουλευτής και υπουργός, ο Καθηγητής κ.Κ.ΓΕ. Αθανασόπουλος, η Εκπαιδευτικός κα Μαρίνα Σταματοπούλου, Διευθύντρια Σχολείου στο Δρέπανο και μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Teachers4Europe και ο  κ. Θεόδωρος Καλλιάνος.

Ο συντονισμός παρουσίασης των ομιλητών  θα γίνει από την κα Ελένη Καραλή, Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού της ΕΡΤ.

Οι συνδιοργανωτές, δηλαδή το Κέντρο Επιμόρφωσης Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης σε συνεργασία μέ τον Δήμο Ναυπλιέων, θεωρούν ότι με αφορμή τήν παρουσὶαση του βιωματικού και γραμμένου σε τὲσσερις γλώσσες βιβλίου του Θεόδωρου Καλλιὰνου θα δοθεί η ευκαιρία για διάλογο, προβληματισμό και συζήτηση με τη συμμετοχή πολιτών. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεὶ η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν έτσι στη διαμόρφωση του κοινού μας μεταβαλλόμενου μέλλοντος στην Ευρώπη.