Πάνω από 500 άτομα στο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Ωκεανίας

Tα 40 Χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε με την έναρξη του 2020 η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας με τον πιο εορταστικό τρόπο.
Πάνω από 500 Κρητικοί και φίλοι των Κρητών από όλα τα μήκη και πλάτη της Ωκεανίας παραβρέθηκαν στην όμορφη και φιλόξενη πόλη της Αδελαΐδας στην Νότια Αυστραλία πραγματοποιώντας το 40ο Συνέδριο των Κρητών από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου, φιλοξενούμενοι του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας.

Τα μέλη σωματεία της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα η Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ & Ν.Ν.Ο, η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας & Περιχώρων, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, η Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας, η Κρητική Αδελφότητα Κουηνσλάνδης, η Κρητική Αδελφότητα Τασμανίας, ο Σύνδεσμος Κρητών Νότιας Αυστραλίας και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης συγκεντρώθηκαν και συνεόρτασαν για πέντε μέρες. Το Συνέδριο αυτό ήταν ιστορικό διότι είχαν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε στην Αδελαΐδα το 2008. Σε μια καθαρή πανηγυρική ατμόσφαιρα οι Κρήτες της Ωκεανίας έφεραν στις μνήμες τους πολλές όμορφες αναμνήσεις από τις μέρες εκείνες.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου άρχισε με βραδιά Νεολαίας και συνέχισε με την 21η Γενική Συνέλευση της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στο Κρητικό Σπίτι της Αδελαΐδας όπου πάνω από 200 νέοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, να προβάλλουν τον πολιτισμό της Κρήτης και όχι μόνο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λευτέρης Σαβιολάκης παρουσίασε τις δράσεις του και τα πεπραγμένα της θητείας του πριν παραδώσει την σκυτάλη στην νέα Πρόεδρο της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κα. Πολύμνια Νικολακάκη.

Το ίδιο βράδυ έγινε και η έναρξη του Συνεδρίου με επίσημη δεξίωση του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας με την παρουσία των διπλωματικών, προξενικών και πολιτικών αρχών, η οποία αρχικά ήταν να γίνει στο Κρητικό Σπίτι, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης Συνέδρων μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Χιώτικο σπίτι.

Οι αντιπρόσωποι των Κρητικών Σωματείων της Ωκεανίας είχαν μια αρκετά γεμάτη ημερήσια διάταξη με σοβαρά θέματα προς συζήτηση. Μεταξύ αυτών τα προγράμματα φιλοξενίας νέων στην Ελλάδα, τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, την προώθηση των νέων στα διοικητικά Συμβούλια, το μέλλον των μικρότερων Σωματείων κ.λ.π.
Η απερχόμενη Πρόεδρος κυρία Μαρία Λαγουδάκη παρουσίασε τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για το τελευταίο έτος μιας και τελείωσε η θητεία της. Τα μέλη-Σωματεία της Ομοσπονδίας ομόφωνα εξέλεξαν για νέο Πρόεδρο για την θητεία 2020 – 2023 τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι του Συνεδρίου κάλυψαν ο λαουτιέρης και τραγουδιστής από το Ηράκλειο της Κρήτης κ. Δημήτρης Αποστολάκης τον οποίο συνόδευσαν ο Γιάννης Πολλάκης στην λύρα και το τραγούδι και ο Patrick Montgommery επίσης στο λαγούτο και στην κιθάρα.

Πάνω από 150 Κρητικόπουλα γέμισαν την αίθουσα με γνήσιους Κρητικούς Χορούς.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Παύλος , ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιλουάν ο Αρχιδιάκων Αθηναγόρας και άλλοι ιερείς καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γιώργος Ψιάχας.

Κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου στην Χοροεσπερίδα του Συνεδρίου ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Αδελαΐδας κ. Παντελής Φριδάκης καλωσόρισε τον κόσμο και εξέφρασε την χαρά του που δίδεται η ευκαιρία στον Κρητικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας να φιλοξενήσει το 40ο Συνέδριο με την παρουσία πάνω από 500 ατόμων. Στην συνέχεια ο κ. Παντελής Φριδάκης παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στην
κα. Μαρία Λαγουδακη και στον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη για όλη την βοήθεια τους στην προετοιμασία του Συνεδρίου κατά την διάρκεια του 2019.

Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, εξέφρασε την χαρά του που του δίδεται η ευκαιρία να προεδρεύσει σε έναν οργανισμό στον οποίο έβαλαν τα θεμέλια οι πρόγονοι μας πριν από 40 χρόνια. Αναφέρθηκε στο άξιο έργο που έχουν κάνει όλοι οι Πρόεδροι και όλα τα Συμβούλια από την ημέρα της ίδρυσης της Ομοσπονδίας. Συνεχάρη τον Σύλλογο της Αδελαΐδας για την φιλοξενία του Συνεδρίου, ενώ παρέδωσε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νέο Μαρτύρων εκ Μελάμπων Κρήτης ως δώρο αφού τα κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας ομόφωνα τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος. Επίσης ο κ. Αντώνης Τσουρδαλακης παρουσίασε στα μέλη και την νέα Πρόεδρο της Νεολαίας κα. Πολύμνια Νικολακάκη, η οποία ντυμένη με την ενδυμασία της αναφέρθηκε στον νέο τις ρόλο.

Την επόμενη μέρα όλοι οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και όλου του Ιερού Κλήρου της περιοχής. Κατά την διάρκεια της ημέρας ανακοινώθηκε από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας μια δωρεά των $ 5000 δολαρίων προς τον έρανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τις πυρκαγιές της Αυστραλίας.

Όλοι οι Κρήτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιανουάριο του 2021 στην Καμπέρα για το επόμενο Συνέδριο.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος
Φωτογραφίες από τη σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook: Cretan Association of Canberra and Districts Incorporated

Πάνω από 500 άτομα στο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Ωκεανίας