Πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς μέσω τηλεδιάσκεψης

Διεξήχθησαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.

Ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργική συμβολή των Κυπρίων της Διασποράς στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, στο γεγονός ότι προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης συνεχάρη την Κυβέρνηση και τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι με τα σωστά μέτρα που έλαβαν και την πειθαρχία που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διαχειριστούν με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά την περίοδο της πανδημίας, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην Τουρκία όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για τον χειρισμό των προσφύγων, για την επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος εορτάζουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. «Θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά η Τουρκία αντί να προσπαθεί για την εξεύρεση μιας λύσης, προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε άλλες παράνομες ενέργειες», συμπλήρωσε. Ως νέοι της Διασποράς, ανέφερε, λειτουργούμε ως γέφυρα μεταφέροντας την κυπριακή ταυτότητα στον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς μέσω τηλεδιάσκεψης