Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: H 23η Φεβρουαρίου, να κηρυχθεί ως ημέρα του Ελληνισμού της Διασποράς

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Άγγελος Συρίγος, προέβησαν σε τιμητική αναφορά, κατά την έναρξη της  συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στα κρίσιμα και καθοριστικά εκείνα γεγονότα που αποτέλεσαν το προανάκρουσμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε:

«Σαν σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, ξεκίνησε, για την ακρίβεια το απόγευμα της 22ας Φεβρουαρίου του 1821, η πρόδρομος εκδήλωση, το προανάκρουσμα της Επαναστάσεως του 1821 στις παραδουνάβιες ηγεμονίες από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος, αφού παραιτήθηκε από την υπηρεσία του τσάρου Αλέξανδρου, διέσχισε έναν παραπόταμο του Δούναβη, ο οποίος ήταν τα όρια ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και βάδισε προς την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Ιάσιο. Εκεί είναι περιοχή της Ρουμανίας σήμερα.

Η διάβαση του Προύθου ποταμού είναι η επέτειος την οποία τιμούμε σήμερα ως Βουλή των Ελλήνων και η οποία ξεκίνησε έναν αγώνα που κράτησε εννιά μήνες στη Μολδοβλαχία, από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1821. Ο αγώνας αυτός κρίθηκε ιστορικά ότι αποτέλεσε έναν ισχυρότατο αντιπερισπασμό που διευκόλυνε την Επανάσταση, και την κήρυξη και τη διεξαγωγή της, στη μεσημβρινή Ελλάδα.

Δεν νίκησε ο Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία, στήθηκαν, όμως, σημαντικά ηθικά τρόπαια στο Δραγατσάνι, στο Σκουλένι, στη Μονή Σέκου και αλλού, εις τρόπον ώστε όλες αυτές οι εξελίξεις, όλο αυτό το εννιάμηνο, να διευκολύνει την καλή έκβαση της Επαναστάσεως τον πρώτο χρόνο από την κήρυξή της και μέχρι την ώρα που στην πρώτη Εθνοσυνέλευση την 1η Ιανουαρίου1822 στην Επίδαυρο κήρυξαν οι πρόγονοί μας την εθνική τους ανεξαρτησία».

O εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθηγητής Γεώργιο Κατρούγκαλος, από την πλευρά του ανέφερε:

«Κατ’ αρχάς σας συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία αυτή και για την εκδήλωση ιστορικής μνήμης. Και εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές τις ημερομηνίες αυτές.

Ουσιαστικά, στις 21 Φεβρουαρίου 1821 έχουμε την πρώτη εκδήλωση στο Γκαλάτσι από τον εκεί επικεφαλής του ρωσικού προξενείου και το πρώτο σώμα επαναστατών. Σαν σήμερα περνά τον Προύθο ο Υψηλάντης και την επόμενη μέρα έχουμε την προκήρυξή του με την οποία καλεί σε επανάσταση όλο τον ελληνισμό.

Θέλω να θέσω συμπληρωματικά υπόψη σας ότι έχει διατυπωθεί η πρόταση, η ημερομηνία της προκήρυξης, δηλαδή, η 23η Φεβρουαρίου, να κηρυχθεί ως ημέρα του Ελληνισμού της Διασποράς, έννοια που είναι πολύ ευρύτερη και ορθότερη να την ακολουθούμε από την Ημέρα των Αποδήμων.

Είναι πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Μπάιρον, επικεφαλής του οποίου είναι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Πάνος Τριγάζης. Έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο με αρθρογραφία του το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι είναι μια πρόταση που αξίζει να εξεταστεί».

Πηγή: Νέος Κόσμος

 

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: H 23η Φεβρουαρίου, να κηρυχθεί ως ημέρα του Ελληνισμού της Διασποράς