Πρώτο βραβείο στον «Αυστραλό» Βασίλη Κεκάτο στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την απονομή των βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Το βραβείο Α΄ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους δόθηκε στην «Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε «την επιτροπή, το φεστιβάλ, τους ηθοποιούς και τους παραγωγούς του» και αποκάλυψε πως «με τα χρήματα του περσινού Β΄ Βραβείου στις Νύχτες Πρεμιέρας, μπήκαν τα πρώτα λεφτά της φετινής ταινίας».

Ο Βασίλης Κεκάτος είναι και Αυστραλός πολίτης αφού οι γονείς του έζησαν πολλά χρόνια στην Αυστραλία. Πρόσφατα μάλιστα κέρδισε και το «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες.

Η ιστορία της ταινίας του Κεκάκου αφορά δύο νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται μια νύχτα τυχαία σε ένα βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού και ερωτεύονται.

Ο Σπύρος Κεκάτος, αδελφός του πατέρα του σκηνοθέτη, είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία σε ηλικία 16 ετών, όταν αποκάλυψε στην οικογένειά του ότι είναι ομοφυλόφιλος.

“Λόγω των συνθηκών που υπήρχαν για τους γκέι στην Ελλάδα τότε, οι δικοί του τον έστειλαν στην Αυστραλία. Κατά κάποιο τρόπο, ‘τον πέταξαν’ έξω από το σπίτι” είπε πρόσφατα στην SBS.

Ο Βασίλης Κεκάτος λέει ότι, πιθανότατα, ο παππούς του και πατέρας τού Σπύρου, έστειλε τον γιο του στην Αυστραλία “προκειμένου να ζήσει καλύτερα μέσα στην ανωνυμία”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

 

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Με πληροφορίες από Νέος Κόσμος

 

Πρώτο βραβείο στον «Αυστραλό» Βασίλη Κεκάτο στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας