Ψήφισμα του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη για την Αγία Σοφία

Με φήφισμά του, το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας τα 500 και πλέον μέλη του, εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του στην πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «ειδικά σε περιόδους όπου η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και των θρησκειών είναι στις προτεραιότητες της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας, αυτή η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Η Αγία Σοφία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με ισχυρή θρησκευτική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Ως τμήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, η Αγία Σοφία συνεχίζει να ανήκει σε όλους, συμβολίζει τη συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών και πρέπει να παραμείνει μουσείο, όπως η ίδια η Τουρκία το 1934 αποφάσισε. Θεωρούμε αυτή την ενέργεια ως ένα ακόμη βήμα, στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, που οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα, για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, μονοπάτια. Με αυτήν την πράξη, η Τουρκία χάνει την ευκαιρία της προσέγγισης της, με την ΕΕ, προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εντάσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων».

Καταλήγοντας, το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, καλεί την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών και την παγκόσμια κοινότητα, να αυξήσουν την πίεση στον Πρόεδρο της Τουρκίας, για να αποτρέψει την υλοποίηση της απόφασης, ενώ τονίζει ότι «η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αξίζει το σεβασμό όλων μας και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, για τις μελλοντικές γενιές».

Πηγή: Δορυφόρος

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Ψήφισμα του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη για την Αγία Σοφία