Σε τέσσερις νέες χώρες εκπροσωπείται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει την τιμή να προβεί στην ανάθεση της περαιτέρω εκπροσώπησής του σε τέσσερις χώρες. Συγκεκριμένα, αξιόλογες προσωπικότητες διευρύνουν την οικογένεια  του ΕΙΠ στο εξωτερικό και ενισχύουν (αμισθί) το έργο της  πολιτιστικής διπλωματίας, προκειμένου να  διαδώσουν τη δραστηριότητα του ΕΙΠ σε Αλβανία, Γαλλία, Κύπρο και Ρωσία.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ως θεσμικός φορέας ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας και γραμμάτων στο εξωτερικό αναθέτει τη διάδοση του έργου του:

Στην Αλβανία, το έργο αναλαμβάνει ο κ. Μουστακέ Αιμίλιαν, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και  Λέκτορας στο πανεπιστήμιο «Akademia e Biznesit» Τιράνων.

 

Στην Κύπρο, ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, υπ. διδάκτωρ της Ανωτάτης Σχολής Καλών  Τεχνών, με πλούσια εμπειρία διεύθυνσης, και επιμέλειας εικαστικών σε πολλές διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη  Ρωσία, ο κ. Δημήτρης Γιαλαμάς, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Λομονόσοφ (Ломоно́сов) της Μόσχας, μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η εκπροσώπηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Ρωσία εγκαινιάστηκε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας (2-6 Σεπτεμβρίου 2020)

Στη Γαλλία, ο κ. Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Επίσης ο νέος εντεταλμένος εκπρόσωπος του ΕΙΠ στη Γαλλία με έδρα το Παρίσι, είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκυμαντέρ τέχνης και πολιτισμού.

Στη Γαλλία επίσης το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique), το οποίο ιδρύθηκε το 1975.  Στόχος του είναι η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, στη Γαλλία.

Σήμερα, με πρόεδρο την Κατερίνα Ξυλά, πάντα πιστό σε αυτό το στόχο, το CCHEL  συνεχίζει να προωθεί και να στηρίζει τους  Έλληνες καλλιτέχνες και να προβάλλει το έργο τους στη Γαλλία, οργανώνοντας εκδηλώσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της τέχνης.

Επισημαίνεται ότι το ΕΙΠ εκπροσωπείται ήδη σε Ιταλία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γερμανία , Αίγυπτο και Σερβία. Με τη νέα αυτή εξέλιξη πλέον το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού θα εκπροσωπείται σε δέκα χώρες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες χώρες ή και πόλεις στις ήδη υπάρχουσες χώρες εκπροσώπησής του.

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Σε τέσσερις νέες χώρες εκπροσωπείται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού