Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Δρ Κωστής Καρπόζηλος θα παρουσιάσουν την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, στις 7:00μμ, στο Ελληνικό Κέντρο (Mezz, 168 Lonsdale Street, Melbourne), διάλεξη με θέμα «Τα δικαιώματα στην εποχή της ανισότητας: ξενοφοβία, αποκλεισμός και ο μύθος των ισχυρών ηγετών». Με αυτή τη διάλεξη θα ολοκληρωθεί η σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού του 2019, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι οικουμενικά βιώνουμε μια περίοδο όξυνσης των ανισοτήτων με τρόπο πρωτοφανή τουλάχιστον για τον Δυτικό κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολιτικές κοινωνικής αναδιανομής του πλούτου θεωρούνται ξεπερασμένες καθώς κατά την κυρίαρχη οικονομική αντίληψη αξιολογείται πως αφοπλίζουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Σε αυτές τις συνθήκες, η δημοκρατία ασθμαίνει και απαξιώνεται ως πολίτευμα. Το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα φαντάζουν ως παράλογη πολυτέλεια ενίοτε δε ως απειλή της ασφάλειας του κράτους. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η Άκρα Δεξιά λειτουργούν σε καθεστώς απενοχοποίησης και ο λόγος των “ισχυρών ηγετών” ολισθαίνει διαρκώς προς το αυταρχικότερο: από τη Ρωσία, ως την Βραζιλία και από την Τουρκία ως τις ΗΠΑ. Ποια θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική στρατηγική διεξόδου;

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Αθήνα 1969) είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ακτιβιστής. Είναι τακτικός καθηγητής πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα όπου διδάσκει από το 2000. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2016 (www.fidh.org). Το 2013 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της οργάνωσης έχοντας από το 2003 ως το 2011 ηγηθεί του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του μεγαλύτερου και παλιότερου σωματείου στην Ελλάδα.

Ο Κωστής Καρπόζηλος (Γιάννινα 1978) είναι ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Σπούδασε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία στο University of Sheffield και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2010. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017), του σεναρίου του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013) και του βιβλίου Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013).

 

Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης