Στερνό αντίο στον ηγέτη του Συλλόγου Δραμινών Νέας Υόρκης

Στερνό αντίο, στον ηγέτη του Συλλόγου Δραμινών Νέας Υόρκης, «Αγία Βαρβάρα», που έφυγε χτυπημένος από τον κορωνοϊό.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα», Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς (Abraham James Kaltsas) έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του, χτυπημένος από τον κορωνοϊό, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.
Ο Αβραάμ Καλτσάς, είναι το δεύτερο κατά σειρά επιβεβαιωμένο θύμα του κορωνοϊού, το οποίο θρηνεί η ομογένεια της Νέας Υόρκης. Ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς, στην αμερικανική μεγαλούπολη, που υποβλήθηκαν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις. Βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και κατέληξε, χωρίς να έχει κάποια υποκείμενη νόσο. Όπως επισήμανε η σύζυγός του Πελαγία, το γένος Τσανουσίδου, ήταν υγιής και χωρίς το παραμικρό υποκείμενο νόσημα. Μάλιστα, το Φεβρουάριο είχαν πάει για δύο εβδομάδες στη Φλόριδα. Ο απρόσμενος θάνατος του αδελφού του, Παναγιώτη (Πίτερ) Καλτσά (Panagiotis – Peter – Kaltsas) στις 18 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 89 ετών, τους ώθησε να επιστρέψουν νωρίτερα και το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 του απηύθυναν τον ύστατο χαίρε, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

Το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Μαρτίου 2020, τόσο η Πελαγία, όσο και ο Αβραάμ εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας, ενώ η Πελαγία είχε και υψηλό πυρετό. Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, ο Αβραάμ και η Πελαγία εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «NYU Winthrop» στη Μινεόλα του Λονγκ Αϊλαντ. Η Πελαγία πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα, ενώ ο Αβραάμ την επομένη, διότι, οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν μια σκιά στον πνεύμονά του. Το πρωί της Τρίτης, 17 Μαρτίου 2020, το νοσοκομείο γνωστοποίησε και στους δύο ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι έπρεπε να μείνουν για δύο εβδομάδες σε καραντίνα. Ο Αβραάμ, παρέμεινε κλινήρης στο σπίτι του, για τρεις ημέρες, μέχρι που παρουσίασε σημάδια επιδείνωσης, οπότε διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Οι προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών δεν καρποφόρησαν και την παραμονή της Εθνικής μας Εορτής, 24 Μαρτίου 2020, ο Αβραάμ Καλτσάς έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους Δραμινούς, στους Θεσσαλονικείς και εν γένει στους Μακεδόνες της Νέας Υόρκης και της Αμερικής. Διότι, ο Αβραάμ είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα», ενώ η σύζυγός του Πελαγία (Πένυ) Καλτσά είναι πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων της Νέας Υόρκης.
Ο Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς γεννήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 1950 στο Μανχάταν. Οι γονείς του Ευστάθιος και Όλγα Καλτσά γεννήθηκαν στο Δοξάτο της Δράμας και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά, τον Νικόλαο, τον Παναγιώτη, τον Μιχαήλ, τον Παύλο και τον Αβραάμ. Τα γαλούχησαν με τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού και τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα Πανεπιστήμια. Ο Αβραάμ αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και εργάστηκε όλη του τη ζωή στον χρηματιστηριακό τομέα.

 

 

Ο Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς με τη σύζυγό του Πελαγία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας.

Το 1980 σε ένα από τα ταξίδια του στη γενέτειρα των γονιών του και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Πελαγία, το γένος Τσανουσίδου, την οποία νυμφεύθηκε το 1980. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια. Η Στεφανία Καλτσά είναι Καθηγήτρια Καλών Τεχνών, ενώ η Πηνελόπη Καλτσά είναι στέλεχος στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού ενός επιχειρηματικού ομίλου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ και λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα παραστούν μόνο τα μέλη της οικογένειας. Αμέσως μετά θα ενταφιασθεί στο Κοιμητήριο «Pinelawn Memorial Park».

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της οικογένειας.
Πηγή: «Αναμνήσεις – Πάνθεον Ελληνισμού»

Επιμέλεια: Αθανάσιος Χούπης

Στερνό αντίο στον ηγέτη του Συλλόγου Δραμινών Νέας Υόρκης