Στουτγκάρδη: Κινδυνεύει να κλείσει το μοναδικό ελληνικό Λύκειο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει τη λειτουργία του το λύκειο της Στουτγκάρδης, το μοναδικό αμιγώς ελληνικό σχολείο στη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεµβέργης, µιας περιοχής όπου κατοικούν περίπου 160.000 Έλληνες.

Αιτίες είναι η συνεπής… ασυνέπεια από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά την καταβολή των ενοικίων αλλά και η αδιαφορία της να έρθει σε επαφή µε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου για επέκταση της µμίσθωσης, µια και η ισχύουσα ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα µε όσα ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» η γενική γραµµατέας της ΕΛΜΕ Βάδης – Βυρτεµβέργης, υποδιευθύντρια του σχολείου και φιλόλογος σε αυτό Μαρία Μαλιαδά, µε βάση την ισχύουσα νομοθεσία η µμίσθωση ανανεώνεται σιωπηλά για έναν χρόνο. Ωστόσο υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο η οποία αναφέρει ότι η ελληνική πολιτεία έχει την υποχρέωση ένα χρόνο πριν από τη λήξη της µμίσθωσης να έρθει σε επαφή µε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου και να εκφράσει τις προθέσεις της, αν, δηλαδή, θα συνεχίσει τη µμίσθωση του ακινήτου ή θα µμετακομίσει.

Όπως υποστηρίζει η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Βάδης – Βυρτεµβέργης, ο κίνδυνος να φύγει το σχολείο από το συγκεκριμένο ακίνητο -στο οποίο στεγάζεται από το 2002- είναι πλέον πολύ µμεγάλος αφού ήδη εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και ενοικιαστές για το κτίριο και ζήτησαν να δουν τον χώρο.

Ως ενοίκιο δίνονται από την ελληνική πολιτεία 13.500 ευρώ τον µήνα για το 1.800 τετραγωνικών μέτρων κτίριο, δηλαδή περίπου 7,5 ευρώ/τ.µ. Επίσης, το κτίριο είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στο οποίο η πρόσβαση είναι εύκολη για τους µμαθητές µε το τρένο ή τον προαστιακό. Το Ελληνικό Λύκειο Στουτγκάρδης λειτουργεί από το 1978 και πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2011 έχουν κλείσει πέντε λύκεια στη Βάδη – Βυρτεµβέργη.

«Αυτό που θα κάνει η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης θα είναι να συζητήσει µε την ιδιοκτήτρια ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει και πώς θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την έξωση. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και εμείς θα τη στηρίξουμε. Στη Στουτγκάρδη δεν υπάρχουν προσφερόμενα ακίνητα. Εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί ο δήμος να δημιουργήσει Σπίτι Πολιτισμών και δεν μπορεί να βρει το κατάλληλο ακίνητο. Άρα υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το σχολείο εντελώς, αφού ένα σχολικό κτίριο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές» τονίζει, από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγκάρδης και δικηγόρος Άννα Ιωαννίδου.

 

Πηγή: Έθνος

 

Στουτγκάρδη: Κινδυνεύει να κλείσει το μοναδικό ελληνικό Λύκειο