Συνάντηση Μ. Πομπέο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε χθες, στο Φανάρι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για έναν από τους σταθμούς της 10ήμερης περιοδείας που επέλεξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Τον Αμερικανό ΥΠΕΞ συνόδευε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Ντέϊβιντ Σάτερφιλντ και η σύζυγός του Σούζαν. Ξεναγήθηκαν αρχικά στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια, ο κ. Πομπέο κατευθύνθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, δεν επετράπη να παρευρεθεί κανένας δημοσιογράφος, λόγω των αυστηρών μέτρων που τηρεί το Πατριαρχείο από την αρχή της πανδημίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλισης της παρουσίας των Χριστιανών σε όλη την ανθρωπότητα, καθώς , όπως είπε, η ενότητα των Χριστιανών είναι σημαντική για την ειρήνη στον κόσμο. Επιπλέον, μίλησαν για τις Χριστιανικές κοινότητες και τον ρόλο που θα παίξουν στη Μέση Ανατολή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δεν συναντήθηκε με κανέναν Τούρκο αξιωματούχο.

Μετά την Τουρκία, ο Μ. Πομπέο θα επισκεφθεί τη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και χώρες του Περσικού Κόλπου. Κι όλα αυτά την ίδια μέρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οριστικοποιούν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου με πρώτο θέμα την συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα με τελευταία τα τεκταινόμενα στα Κατεχόμενα Βαρώσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση Μ. Πομπέο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι