Τ. Θεωδορικάκος: Μεγάλο βήμα για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

«Νιώθουμε ότι είναι δίπλα μας, αδέρφια μας, είναι η δύναμη της πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για τους Έλληνες του Εξωτερικού, στη συνέντευξη που έδωσε  στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

«Εμείς, η κυβέρνηση θέλουμε όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και του πότε πήγαν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν για την πατρίδα μας από τον τόπο στον οποίον κατοικούν», σημείωσε.

«Επειδή όμως είχαμε υποχρέωση εκ του Συντάγματος να βρούμε 200 ψήφους κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε μια συναινετική λύση, έναν συμβιβασμό, ώστε από τις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν οι συμπατριώτες μας από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Είναι ένα μεγάλο βήμα για να αρχίσουν να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αφού συζητηθεί στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στο τέλος της εβδομάδας θα δοθεί στα κόμματα για διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής και να γίνει νόμος του κράτους.

Όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για το πόσοι τελικά ομογενείς θα χαίρουν του δικαιώματος της ψήφου, απάντησε: «Εκτίμηση για το πόσοι θα είναι δεν μπορεί να γίνει, γιατί τελικά θα είναι όσοι κάνουν αίτηση και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. Πάντως, είναι μέσα όλα τα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια… η γενιά της κρίσης, η γενιά του brain drain. Αυτοί θα είναι όλοι μέσα, διότι η συμφωνία που έχουμε κάνει με τα άλλα κόμματα  προβλέπει  ότι θα είναι μέσα όλοι οι Έλληνες πολίτες που μπορούν να αποδείξουν ότι κατά τα τελευταία 35 χρόνια ήταν στην Ελλάδα έστω δυο χρόνια. Άρα η γενιά του brain drain αποκτά την δυνατότητα να ψηφίσει».

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου