Τα Παιδιά της Επανάστασης, ένα graphic novel εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση

O Αμερικανός συγγραφέας/σκηνοθέτης Chris Jaymes  δημιούργησε ένα graphic novel εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους αγώνες των Ελλήνων για Ανεξαρτησία, το «Sons of Chaos» όπως τιτλοφορείται στην αγγλική του έκδοση.

Παρακινημένος από έναν Ελληνοαμερικανό φίλο του, ασχολήθηκε με το θέμα για δέκα ολόκληρα χρόνια. Μετά από σχολαστική ενασχόληση, μελέτη και βαθιά διερεύνηση των γεγονότων, ταξίδεψε από τα Ιωάννινα, το Σούλι και τη Γραβιά μέχρι το Ναύπλιο, τη Μάνη, τη Μονεμβασιά, τις Σπέτσες και την Ύδρα, πριν καταθέσει τη δική του ματιά και ιστορία, στην οποία έδωσε σάρκα και οστά η εξαιρετική εικονογράφηση του Αργεντινού δημιουργού Ale Aragon. Πρόκειται για μια νουβέλα που πραγματεύεται ένα θέμα άγνωστο, εν πολλοίς, στο αγγλόφωνο κοινό αν και τόσο σημαντικό για την ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι εκδόσεις Κάκτος πρόσφατα κυκλοφόρησαν την ελληνική εκδοχή αυτής της ιδιαίτερης νουβέλας με τίτλο «Τα Παιδιά της Επανάστασης». Η Έφη Παπαζαχαρίου, συντονίστρια της ελληνικής έκδοσης μίλησε  στη Φωνή της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην εκπομπή  «Κουβέντες Μακρινές» Νατάσα Βισσαρίωνος για αυτό το graphic novel που ήδη έχει παρουσιαστεί, μάλιστα πριν την πανδημία του κορονοϊού, στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες), στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, μέχρι και στο Τόκυο αλλά και εδώ στην Αθήνα.

Η Ελληνική Επανάσταση, τέκνο του ελληνικού Διαφωτισμού, αποτέλεσε το έναυσμα για την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συντέλεσε στη διαμόρφωση αυτού που γνωρίζουμε ως Δυτικό Kόσμο. Σε αυτή την εικονογραφημένη εκδοχή των Chris Jaymes και Ale Aragon, ο γιος του Σουλιώτη αρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, ο Μάρκος, μεγαλώνει αιχμάλωτος στο παλάτι του Αλή Πασά. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1821, επιστρέφει στη φωτιά της επανάστασης με σκοπό να οδηγήσει τον λαό του στη νίκη. Σε αυτό το ταξίδι προς την ελευθερία, θα σταθεί απέναντι στους δαίμονες του και θα γνωρίσει την αγάπη, την προδοσία, την εκδίκηση και τη δόξα.

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου