«Ταξιδεύει» προς τις ΗΠΑ το μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων

Το μακρύ ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι την πόλη Νόργουοκ στο Κονέκτικατ ξεκίνησε το μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων, το πρώτο που θα στηθεί σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο πάρκο Irving C. Freese που βρίσκεται στην περιοχή όπου κατοικεί η πλειονότητα των ομογενών.

Το έργο του γλύπτη, Γιώργου Κικώτη, χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος», η οποία αναλαμβάνει και τη συντήρησή του.

Στη γλυπτή σύνθεση απεικονίζεται ένα καραβάνι ανθρώπων, ενώ παράλληλα συνυπάρχουν η ποντιακή λύρα, ο αετός του Πόντου και η εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Στη δε αναθηματική πλάκα γράφει στ’ αγγλικά: «Έχοντας διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο, ξανάχτισαν τα σπίτια και τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι και ο πολιτισμός τους χάρη στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή τους. Εκ μέρους των παππούδων και των προπαππούδων μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες στη σπουδαία πόλη του Νόργουοκ. Εδώ βρήκαν ένα νέο σπίτι και την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, όπως πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος».

Πηγή: Pontos News

Φωτογραφία: Facebook / Γιώργος Κικώτης

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

«Ταξιδεύει» προς τις ΗΠΑ το μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων