«Ταξίδι στην Ελλάδα»: Μια ταινία-διαφήμιση στην πιο κρίσιμη τουριστική φάση

Όσοι έχουν δει έστω μία από τις προηγούμενες ταινίες τους, γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα παρακολουθήσουν. Τα βασικά συστατικά του The Trip του 2010 στο πάρκο Lake District της βόρειας Αγγλίας, το The Trip to Italy του 2014 και το The Trip to Spain του 2017, είναι παρόντα και στη συνταγή του φετινού The Trip to Greece, «Ταξίδι στην Ελλάδα». Η σειρά είναι παραγωγή του καναλιού Sky One, γυρίστηκε το 2019 και προβλήθηκε στο BBC, ενώ κυκλοφόρησε διαδικτυακά ως ταινία, διεθνώς, στις 22 Μαΐου, από την IFC Films.

Γαστρονομικές απολαύσεις σε πολυτελή εστιατόρια, διαδρομές σε ειδυλλιακά τοπία, εμπνευσμένες συζητήσεις και διασκεδαστικό χιούμορ. Το δίδυμο των κωμικών Βρετανών πρωταγωνιστών, Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον, αληθινών φίλων και στη πραγματική ζωή, ακολουθούν πιστά στην οθόνη τους κανόνες της αφήγησης σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γουιντερμπότομ.

Βέβαια, το ταξίδι στην Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα. Βρίσκονται στην ιστορική Ελλάδα, που διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό. Διασχίζουν λοιπόν την πατρίδα του Επίκουρου, φλερτάρουν με τον ελληνικά μύθο, διαφωνούν, αστειεύονται, γελούν, τρώνε και κουβεντιάζουν για την τραγωδία και την κωμωδία.

Το ταξίδι τους στην Ελλάδα ξεκινάει από την Τροία στο προσχηματικό στιλ της επικής επιστροφής του Ομηρικού Οδυσσέα στην Ιθάκη, έτσι, φτάνουν με βάρκα στη Λέσβο. Στη συνέχεια, επισκέπτονται μετά από ολονύκτιο ταξίδι με πλοίο την Καβάλα, όπου παίρνουν πρωινό στο πεντάστερο ξενοδοχείο Imaret και από εκεί κατευθύνονται στα αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Κάνουν μια στάση στο Πήλιο, απολαμβάνοντας ένα γεύμα στην παραλία Νταμούχαρη (που εμφανίζεται στην ταινία Mamma Mia) και παίρνουν το δρόμο για το ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον ομφαλό της γης στη σκιά του Παρνασσού, πριν φτάσουν στη Αρχαία Αγορά της Αθήνας, όπου αναπαριστούν τον θάνατο του Σωκράτη και γευματίσουν στο «Βαρούλκο Seaside» του Λαζάρου στο Μικρολίμανο.

Ακολουθεί περιήγηση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και μέσω Ερμιόνης επιβιβάζονται στο φέρι για την Ύδρα. Από εκεί φτάνουν στην πέτρινη Μάνη, σερβίρονται μεσημεριανό στον Πύργο Μαυρομιχάλη στο Λιμένι, επισκέπτονται το σπήλαιο του Δυρού, αυτό τον υπόγειο καθεδρικό ναό της φύσης και καταλήγουν στο ενετικό κάστρο της Πύλου.

Ακολούθως οδηγώντας ως την Πάτρα, μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στη Σάμη της Κεφαλονιάς, πριν ολοκληρώσουν το μακρύ ταξίδι τους -όπως ο Οδυσσέας- στην Ιθάκη. Στο καταπράσινο και οικείο τοπίο του νησιού νιώθουν τη μελαγχολική γαλήνη του τέλους του ταξιδιού και αφήνουν ανοιχτή ως υποσημείωση ότι για τον καθημερινό άνθρωπο χρειάζεται μερικές φορές ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι του, για να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ίδιος πραγματικά.

Ένας συνδυασμός αισθημάτων, σκέψεων, ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς και φιλοσοφικού στοχασμού που δείχνει την Ελλάδα ως προορισμό τέρψης και αυτογνωσίας. Μια ταινία –διαφήμιση στην πιο κρίσιμη τουριστική φάση για τη χώρα.

 

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια-διαμόρφωση κειμένου: Φούλη Ζαβιτσάνου

 

 

 

 

 

 

«Ταξίδι στην Ελλάδα»: Μια ταινία-διαφήμιση στην πιο κρίσιμη τουριστική φάση