«Θέατρο από το Μικρόφωνο» κάνουν τα Ελληνόπουλα της Μελβούρνης, της Πάφου και της Θεσσαλονίκης

Εν καιρώ κορωνοϊού και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα θεάτρου από κοντά, η υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Κατερίνα Πουταχίδου, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.
Από τις αρχές Μαΐου, το Δημιουργικό Κέντρο Δράματος και Τεχνών (Creative Drama & Arts Centre) της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης συνδιοργανώνει με το Θεατρικό Εικαστικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Πούπουλο» της Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Motivation in Arts της Πάφου, την 1η Διεθνή Διαδικτυακή Συνάντηση με τίτλο: «Οι παιδικές και οι εφηβικές θεατρικές ομάδες ερμηνεύουν ρόλους μπροστά από ένα μικρόφωνο».

Βασική πηγή έμπνευσης αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας αποτέλεσε το Ραδιοφωνικό Θέατρο, ένα είδος δραματικής τέχνης που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1920 και υπήρξε από τις πρώτες επιλογές για τις νεοσύστατες ραδιοφωνίες της Δύσης, με πρωτοπόρο το βρετανικό BBC.
Μέσα από το πρότζεκτ, πλήθος ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων έχει την ευκαιρία μέσω του ραδιοφώνου να συνομιλήσει, να εξερευνήσει νέες μορφές έκφρασης, καθώς και να πειραματιστεί δημιουργικά με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, αυτή η πρωτόγνωρη για όλους τους συμμετέχοντες εμπειρία, είχε ως όχημα την Ελληνική γλώσσα, η οποία ταξιδεύει μέσα από τις ραδιοσυχνότητες σε διαφορετικά σημεία του κόσμου συγκινώντας τον απανταχού Ελληνισμό!
Το εγχείρημα έχει φυσικά πολλαπλά παιδαγωγικά και γλωσσικά οφέλη, αφού δίνει την ευκαιρία στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν με ένα τόσο δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο τον προφορικό τους λόγο.
«Τα ίδια τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία, να ακούσουν και να αναγνωρίσουν τυχόν λάθη που κάνουν, να δώσουν χρώμα στη φωνή τους και να βρίσκουν το ύφος και τον τρόπο της σωστής ερμηνείας του ρόλου τους», δηλώνει η κ. Πουταχίδου. «Είναι ένας δημιουργικός και ευχάριστος τρόπος για να μάθουν να δίνουν “ζωή” στην αφήγησή τους και στην ομιλία τους, μια δεξιότητα χρήσιμη όχι μόνο για το θέατρο».

Μέχρι στιγμής έχουν ηχογραφηθεί και μεταδοθεί τα έργα “Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” και “Ο ψεύτης βοσκός” από ελληνόπουλα της Αυστραλίας και ετοιμάζεται ο “Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας” που θα μεταδοθεί σε 2 εβδομάδες.
Το ραδιόφωνο που μεταδίδει στην Αυστραλία τα ηχογραφημένα θεατρικά έργα είναι το SBS, κάθε Τετάρτη 5- 6. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα τα έργα ακούστηκαν από τους 102fm και 9.58fm, της EΡΤ 3, και στην Κύπρο από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Οι ηχογραφήσεις παραμένουν διαθέσιμες για το ευρύ κοινό στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.dramacenter.gr.

Το πρόγραμμα αυτό δεν τελειώνει εδώ. Η κ. Πουταχίδου συνεχίζει, σε συνεργασία με τα ελληνικά σχολεία, να ετοιμάζει νέα έργα. Μερικοί από τους τίτλους που περιμένουμε να ακούσουμε από παιδιά, τις επόμενες εβδομάδες, είναι από την «Οδύσσεια», από τους Μύθους του Αισώπου και από την ελληνική μυθολογία, π.χ. «Η Αρπαγή της Ευρώπης», «Το Κουτί της Πανδώρας», «Οι Άθλοι του Ηρακλή», αλλά και από την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία, όπως «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Το Δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν κ.α.

Η καινοτόμα αυτή δράση, έχει ως στόχο να καταστεί θεσμός και φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και «φωνή» για όλο τον απόδημο ελληνισμό, συγκεντρώνοντας ακόμα περισσότερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και από όπου αλλού είναι εφικτό.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

«Θέατρο από το Μικρόφωνο» κάνουν τα Ελληνόπουλα της Μελβούρνης, της Πάφου και της Θεσσαλονίκης