Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται από την Ελληνική Κοινότητα της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο γραφικό χωριό του Νεοχωρίου στον Βόσπορο. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ «Θεοτόκεια 2019″
πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Ιουλίου στον πανέμορφο ολάνθιστο αυλόγυρο της ιστορικής εκκλησίας, όπου παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Νιχώρι» καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου και δραστήριο μέλος της ομογένειας της Τουρκίας, κύριος Λάκης Βίγκας μίλησε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για το Φεστιβάλ και τους στόχους του, που είναι η προβολή της ιστορίας και της παράδοσης των Ρωμιών της Πόλης καθώς και η επικοινωνία με όλους τους φιλέλληνες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Το παρών έδωσαν στην εκπομπή και ο ιστορικός κ. Νίκος Παπαϊωάννου καθώς και ο κ. Μιχάλης Χαλούτογλου που βοήθησαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Σημειώνεται ότι τα «Θεοτόκεια 2019″ θα διαρκέσουν ένα μήνα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση του βιβλίου «Το μαρμαρένιο νησί. Περιηγήσεις στον Μαρμαρά της Προποντίδας» του Δρ. Ιωάννη Παπαχρήστου, μουσική παράσταση με τραγούδια της Μικράς Ασίας και του ελλαδικού χώρου από τη χορωδία του Ιστού καθώς και την παρουσίαση της αγγλικής μετάφρασης από τον Δρ. Χάρη Ρήγα-Θεοδωρέλη του μνημειώδους έργου του Σκαρλάτου Βυζάντιου, «Η Κωνσταντινούπολη του Σκαρλάτου Βυζάντιου (1851)».

«Θεοτόκεια 2019» – Ένα πολιτιστικό φεστιβάλ στο Νιχώρι του Βοσπόρου