Τίμησαν την 79η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στη Μελβούρνη

Στο πλαίσιο της 79ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης για την Μάχη της Κρήτης, διοργάνωσαν στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο της Μελβούρνης μια μικρή, αλλά σεμνή τελετή μνήμης των πεσόντων.

Στην τελετή δεν μπορούσαν να παραβρεθούν περισσότερα από 10 άτομα, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την μη εξάπλωση του κορονοϊού.

Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε η πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Πολύμνια Νικολακάκη, η οποία καλωσόρισε τους λίγους παρευρισκόμενους εξηγώντας τον συμβολισμό της ημέρας, ενώ ζήτησε από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλο, να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό για την ημέρα.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, αρχιεπισκοπικός επίτροπος βοηθούμενος από τον διάκονο π. Γεώργιο Βρυώνη.

Στη συνέχεια, κατέθεσαν στεφάνια ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης κ. Μιχάλης Χουδαλάκης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κ. Γιάννης Νικολακάκης, η γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Μάχης της Κρήτης κ. Νατάσα Σπανού, ο πρόεδρος του Αυστραλοελληνικού Μνημείου κ. Σταύρος Κυρίτσης και η πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Πολύμνια Νικολακάκη.

Ο βετεράνος Σταύρος Κυρίτσης, απήγγειλε την «Ωδή» και ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Την ερχόμενη Κυριακή, 24 Μαΐου και ώρα 11.00πμ, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στο εσωτερικό ιερό του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη της Μελβούρνης από την Στρατιωτική Φρουρά του Μνημείου, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα κυματίζει η ελληνική σημαία στους κεντρικούς ιστούς.

Η ελληνική παροικία της Αυστραλίας θα μπορέσει να παρακολουθήσει την τελετή ζωντανά από το διαδίκτυο και, συγκεκριμένα, από τη σελίδα του Μνημείου των Πεσόντων (Shrine of Remembrance).

Επίσης, η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έχει προγραμματίσει για μια ακόμη φορά έναν Παναυστραλιανό Διαγωνισμό Τέχνης στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει όλη η νεολαία, με κύριο θέμα την Μάχη της Κρήτης. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27 Μαΐου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο της Νεολαίας κ. Πολύμνια Νικολακάκη στο τηλέφωνο 0413902875.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για τη μεγάλη επέτειο των 80 χρόνων της Μάχης της Κρήτης το 2021, τόσο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Αθήνα και την Κρήτη.
Οι εκδηλώσεις του 2021 στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Απρίλιο.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Τίμησαν την 79η επέτειο της Μάχης της Κρήτης στη Μελβούρνη