Στο ΚΠΙΣΝ το Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας τον Μάρτιο

Το Ελληνογερμανικό θέατρο Κολωνίας (Deutsch Griechisches Theater) αποτελεί εδώ και 30 χρόνια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ιστορίας της πόλης της Κολωνίας.
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Παπακωστόπουλος, εστιάζει το ενδιαφέρον του στα διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ενυπάρχουν στο αρχαίο δράμα και τα μεταφέρει στη σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο, ο Κώστας Παπακωστόπουλος προσεγγίζει πολύπλευρα τη θεατρική δημιουργία της Ευρώπης και συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαΐδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), Ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher), καθώς και δικά του έργα.

Με τα έργα που έχει μέχρι τώρα σκηνοθετήσει, σε συμπαραγωγή με Κρατικά Θέατρα της Γερμανίας – Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας, του Ντύσσελντορφ, του Λούντβισχαφεν, του Άαχεν, του Ομπερχάουζεν – καθώς και με Θέατρα της ελεύθερης σκηνής, καθιέρωσε το Ελληνογερμανικό Θέατρο όχι μόνο στην Κολωνία, αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι σκηνοθεσίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί και προσκληθεί να εκπροσωπήσουν την πόλη της Κολωνίας σε μεγάλα Φεστιβάλ της Γερμανίας και του εξωτερικού όπως: Βαρκελώνη (2009), Τορίνο (2010), Θεσσαλονίκη (2008, 2012, 2013), Βρυξέλλες (2014), Βιέννη (2015), Αθήνα (2015, 2016, 2017).

Η Πρεμιέρα για το «Europa» του Κώστα Παπακωστόπουλου έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2019 στο θέατρο Urania

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων του Ελληνογερμανικού θεάτρου Κολωνίας  και την παράσταση  «EUROPA» που παρουσιάζεται σε θέατρα της Κολωνίας, τους επόμενους μήνες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας κ. Κώστας Παπακωστόπουλος, μίλησε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος λίγο μετά την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Urania. To «Europa» είναι ένα έργο που βασίζεται στην ταινία «Εuropa» του Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier, που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Παπακωστόπουλος. Η ταινία «Europa» μετατοπίζει την ιστορία στα ερείπια της Γερμανίας, η οποία καταστράφηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη λεγόμενη «μηδενική ώρα». Με αλληγορικό τρόπο, η ταινία δείχνει την απελπισμένη προσπάθεια να ξαναφτιάξει την Ευρώπη πέρα από τα επακόλουθα του πιο σκοτεινού παρελθόντος της. Ο πρωταγωνιστής εδώ είναι ένας νεαρός ιδεαλιστής γερμανο-αμερικανικής καταγωγής που φτάνει στη Γερμανία το 1945 και ακούσια γίνεται το παιχνίδι δύο αντιτιθέμενων ομάδων: οι εθνικοσοσιαλιστές φανατικοί, οι λεγόμενοι λύκοι και η αμερικανική μυστική υπηρεσία. Στην παράσταση ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος στέλνει τον πρωταγωνιστή του ως σύγχρονο πολίτη στο παρελθόν, στο ίδιο ταξίδι με το τρένο μετά από αυτό το μεταπολεμικό χρονικό διάστημα. Οι σκοτεινές παρορμήσεις παίρνουν μια καταστροφική μορφή, τρομοκρατώντας τον και θρυμματίζοντας τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τα ιδανικά του ανεπανόρθωτα. Η παράσταση ανεβαίνει στη γερμανική γλώσσα με Έλληνες και Γερμανούς ηθοποιούς ενώ όπως αποκάλυψε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο κ Παπακωστόπουλος θα παρουσιαστεί εκτός από τα θέατρα Urania, Comedia και Schauspiel Köln της Κολωνίας και στην Αθήνα. Στα τέλη Μαρτίου 2020 η παράσταση θα ανεβεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Περισσότερες πληροφορίες: https://dgt-koeln.de/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος