Τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη θα τιμήσει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχωράει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), καθώς την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου θα βραβεύσει τον Μανόλη Ε. Βεληβασάκη, τ. πρόεδρο Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών εγκαινιάζει με αυτή τη βράβευση μια νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Τιμητικές προσωπογραφίες» μεσά από την οποία  σκοπεύει να τιμά σε περιοδική βάση διακεκριμένες προσωπικότητες, σε πανελλήνιο και οικουμενικό επίπεδο, για τα επιτεύγματά τους στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στα κοινά και γενικά στον δημόσιο βίο.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις αποβλέπουν στην απόδοση τιμής σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την επιστημονική, ανθρωπιστική και κοινωνική δράση τους, που υπήρξαν πρωτοπόροι στο επαγγελματικό τους πεδίο, που έχουν συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη.

Είναι πανελλήνια γνωστή η πορεία και η διάκριση του Μανόλη Βεληβασάκη στον τομέα των μηχανικών, αρχιτεκτονικών, δομικών μελετών και κατασκευών, με πρωτοπόρο έργο σε ολόκληρο τον κόσμο

Ποιος είναι ο Μανόλης Βεληβασάκης

Ο Μανόλης Βεληβασάκης γεννήθηκε στον Καμαριώτη Μαλεβιζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Έλαβε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και μετά έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Με τη σύζυγό του Όρσα και τους δύο γιους τους, Λευτέρη και Γιώργο, ζουν μόνιμα στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.

Είναι ένας από τους 10 μετόχους της διεθνούς μελετητικής εταιρείας Thornton-Tomasetti. Η εταιρεία ειδικεύεται σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, καθώς επίσης στην ανεύρεση των αιτιών που πέφτουν κτήρια από φυσικές και άλλες καταστροφές. Ανάμεσα στα επιτεύγματά τους είναι η διάσωση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, μετά από τους φοβερούς σεισμούς στην Τουρκία το 1999, όπου ενίσχυσαν κάτω από το έδαφος όλο το κτήριο με ειδική αντισεισμική βάση, οι μελέτες για τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, των δίδυμων πύργων “Πετρόνας” στην Κουάλα Λουμπούρ και του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέη στη Φορμόζα Κίνας, την αποκατάσταση του Empire State Building της Νέας Υόρκης, του Θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, και πιο πρόσφατα την αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, μετά από τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται κατά πλείστον με έργα στη Μέση Ανατολή, που σήμερα ετοιμάζουν τη μελέτη για το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος 1.001 μέτρα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μανόλης Βεληβασάκης υπηρέτησε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology και τώρα είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction. Για τα επιτεύγματά του έχει πάρει διακρίσεις από τους: US Consulting Engineers Council, American Society of Civil Engineers και την πόλη της Νέας Υόρκης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον τίμησε με τον μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε με κύπελλο και βραβείο, για τις ηγετικές του πρωτοβουλίες στο Ground Zero, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του απέδωσε το οφίκιο του Άρχοντα Ευταξίας.

Ο Μανόλης Βεληβασάκης έχει αναπτύξει εξαιρετικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο ως επιστήμονας, ως Έλληνας πατριώτης και ως μέλος της ομογένειας. Έχει δραστηριοποιηθεί στην ορθόδοξη ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως πρόεδρος της ενορίας του Rye, NY, όπου επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας. Στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχει προσφέρει υπηρεσίες για 35 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε στον Σύλλογο Κρητικής Νεολαίας Ν.Υ. “Λάβρυς”, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης “Μίνως” και επίσης μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Παγκρητίου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης.

Σήμερα, ο Μανόλης Βεληβασάκης συνεχίζει τις δραστηριότητές του με θέματα που αφορούν στην ομογένεια, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης και των εθνικών μας θεμάτων.

 

 

 

Τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη θα τιμήσει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών