Τούλα Λιμναίος: Η Ελληνίδα χορογράφος που έχει κατακτήσει τις γερμανικές σκηνές

Η Ελληνίδα χορογράφος και καλλιτέχνιδα Τούλα Λιμναίος είναι μία από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες της γερμανικής χορευτικής σκηνής.

Γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλασικό και σύγχρονο χορό, την τεχνική M. Alexander and Laban και τη μουσική και τη χορευτική εκπαίδευση στις Βρυξέλλες, εργάστηκε ως χορεύτρια με τους Claudio Bernardo και Régine Chopinot και ως βοηθός του Pierre Droulers.

Σύντομα, έγινε μέλος ενός στούντιο χορού Folkwang υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κορυφαίας χορογράφου Pina Bausch.

Άρχισε να αποκτά κύρος και να γίνεται γνωστή στο κοινό προβάλλοντας ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς των Duo Landscapes, ομάδα την οποία ίδρυσε μαζί με τους μουσικούς Conny Bauer και Peter Kowald.

Το 1996, ίδρυσε τη cie toula limnaios στις Βρυξέλλες, μια σύγχρονη ομάδα χορού που έφερε τη χορογραφική δουλειά της σε σκηνές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Δανία, τον Ισημερινό, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Βενεζουέλα κά.

Το 2001, η cie toula limnaios κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ Meeting Neuer Tanz, ενώ δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία άνοιξε το Halle Tanzbühne Berlin, τον δικό της χώρο απόδοσης που σύντομα έγινε διεθνώς μια αναγνωρισμένη παραγωγική αίθουσα για τη χορευτική τέχνη.

Λόγω των υψηλών καλλιτεχνικών της επιτευγμάτων, η εταιρεία χρηματοδοτείται από τη Γερουσία για τον Πολιτισμό του Βερολίνου από το 2005 και μετά. Χάρη στη σφιχτή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική δομή και τις διεθνείς συμπαραγωγές, η ομάδα της Τούλα Λιμναίος εξασφαλίζει συνεχώς υψηλή ποιότητα και ανήκει σήμερα σε μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες χορού στη Γερμανία.

 

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: ellines.com

Τούλα Λιμναίος: Η Ελληνίδα χορογράφος που έχει κατακτήσει τις γερμανικές σκηνές