Τρία «ναι» και τρία «όχι» στο νομοσχέδιο για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Με τρία έντονα “ναι” και ισάριθμα ηχηρά “όχι” τοποθετούνται τα κόμματα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση των 200 ψήφων, που επιτάσσει το Σύνταγμα για την ψήφισή του.

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση τάσσονται υπέρ του νέου νοθετήματος, το οποίο απαλείφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε ο προηγούμενος νόμος του Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 καταψηφίζουν, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό το κάθε κόμμα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρατήρησε πως “η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην επιτροπή μας και θα καταλήξει με την ψηφοφορία στην ολομέλεια, θα κρίνει τελικά δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα: Πρώτον, εάν η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει το καθήκον της, ρυθμίζοντας και κατοχυρώνοντας οριστικά την δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς – όλων των Ελλήνων της Διασποράς – να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν ισότιμα με τους εντός των συνόρων Έλληνες την ιστορική διαδρομή του έθνους. Και δεύτερον, το δεύτερο πολιτικό ζήτημα είναι, εάν οι πολιτικές δυνάμεις – και ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ακόμα η μείζον αντιπολίτευση- θα έχουν το πολιτικό σθένος να μην θυσιάσουν στον βωμό του σημερινού μικρού κομματικού συμφέροντος το διαρκές εθνικά μεγάλο. Εάν θα δηλώσουν παρών στο μεγάλο αυτό βήμα που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει μισό αιώνα, ή εάν θα καταγραφούν ως μικροκομματικά και – επιτρέψτε μου να πω – κουτοπόνηρα απόντες”, τόνισε συμπερασματικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι σύρει την Βουλή σε μια εξαρχής προβληματική διαδικασία, δεδομένου ότι, αντί να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος (ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε με 190 ψήφους) προχωρεί σε νέα νομοθέτηση, μετερχόμενη “φθηνούς επικοινωνιακούς λόγους”. Ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από τους 800.000 Έλληνες του εξωτερικού, εδώ και δύο μήνες που είναι ενεργή η πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, έγιναν λιγότερες από 1000 αιτήσεις, και οι εγγραφές αριθμούνται σε μόλις 100. Τέλος, έκανε λόγο για ατελέσφορη και αλυσιτελή πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης και αντιπαρέβαλλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους εκπροσώπους τους, σε αντίθεση με αυτή που τους θέλει να ψηφίζουν κόμμα. “Χάνετε τις ψήφους από το εσωτερικό και επιζητείτε να εισπράξετε το καλπονοθευτικό μπόνους από τους Έλληνες του εξωτερικού. Κούνια που σας κούναγε όμως, αν νομίζετε ότι έχετε τους απόδημους στο τσεπάκι σας”, είπε προς τον Μάκη Βορίδη.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η Ευαγγελία Λιακούλη, από την αρχή της ομιλίας της απευθύνθηκε στον Γ. Κατρούγκαλο για να πει ότι “στέλνει την μπάλα στην εξέδρα”, ακριβώς “γιατί θέλει να διακοπεί ο αγώνας”, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο – δεν απαντά όμως στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή: “Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού;”. “Θα πρέπει να απαντήσουμε. Η συζήτηση είναι αυτή και είναι πολιτική. Θέλετε να ψηφίζουν; Ναι ή όχι; Μας είπαμε για τους κόφτες που θέλατε να βάλετε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είπατε, είναι πως δεν θέλετε να προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα. Ξέρει λοιπόν ο κόσμος ότι εσείς δεν θέλετε”, είπε η κ. Λιακούλη προς τον κ. Κατρούγκαλο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για “κυβίστηση και ανακυβίστηση” σχετικά με τις δηλώσεις Τζάκρη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αφού καταλόγισε στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι μιλούν σαν να προέρχονται από παρθενογέννηση, είπε πως “επειδή η κ. Τζάκρη έκανε αυτές τις ανεκδιήγητες δηλώσεις, η κυβέρνηση ανοίγει νομοπαρασκευστική συζήτηση” και κατηγόρησε την ΝΔ ότι πολιτική προτεραιότητά της είναι “να γίνει εδώ ένα δικομματικό σόου […] Αποδεικνύεται έτσι, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός όλων, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των ομογενών και η απροκάλυπτη και αποκρουστική ψηφοθηρία. Τους αντιμετωπίζετε σαν κουκιά και την ίδια ώρα είστε τα κόμματα που ευθύνεστε για τον ξεριζωμό τους. Σήμερα οι θύτες εμφανίζονται ως προστάτες” ανέφερε ο κ. Γκιόκας.

Από την Ελληνική Λύση, ο Κ. Χήτας, επανέλαβε την θέση του κόμματός του “όλοι οι Ελληνες να ψηφίζουν” και προσέθεσε ότι η θέση αυτή αποτελεί βαθιά πίστη, εν αντιθέσει με το κυβερνών κόμμα που βλέπει σαν ψηφοδέλτια τους Έλληνες του εξωτερικού και δεν χάνει ευκαιρία να τους εκμεταλλευτεί μόνο και μόνο για την ψήφο τους.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής της, ότι το κόμμα της αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουν συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας οι Έλληνες του εξωτερικού, επανέφερε ωστόσο την πρόταση για διαχωρισμό τους σε εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και σε όσους ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ώστε οι μεν πρώτοι να ψηφίζουν για την Περιφέρεια στην οποία ανήκαν πριν φύγουν από την χώρα, οι δε δεύτεροι να εκλέγουν εκπροσώπους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρία «ναι» και τρία «όχι» στο νομοσχέδιο για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους