Τριμερής Διαβούλευση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για θέματα Αποδήμων

Τριμερής διαβουλεύση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με θέμα τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, την κυπριακή ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και την ισραηλινή ο Πρόεδρος της Jewish Agency for Israel,  Isaac Herzog. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε σε ένα πολύ φιλικό κλίμα.

Ο αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας Κύπρου για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Πρόεδρος της Jewish Agency for Israel Isaac Herzog

 

Ο αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης δήλωσε ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας που προωθεί την ειρήνη και την σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο διευρύνει συνεχώς τους στόχους και τις προσπάθειες του. Έκανε δε σαφή αναφορά στη συμφωνία του East Med Act και αναφέρθηκε στη δημιουργία προγραμμάτων που θα φέρουν τα μέλη της Διασποράς των τριών χωρών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ κοντά και κυρίως τους νέους ομογενείς πιο κοντά.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Jewish Agency for Israel Isaac Herzog, που είναι και ο μεγαλύτερος οργανισμός του Ισραήλ, που δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών προχωρά με ρυθμούς που ούτε και αυτοί φαντάζονταν. Αναφέρθηκε και ο ίδιος στη συμφωνία του αγωγού East med Act και στη σημασία του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια σημαντικά βήματα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, αποκάλυψε ότι ο Isaac Herzog είναι μισός Κύπριος και έζησε και στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση επιτυχημένη και παραγωγική στο ζήτημα των Αποδήμων. Αναφέρθηκε ακόμη, στη συνεργασία των οργανώσεων στο πρότυπο των ΗΠΑ ενώ θα συνεχίσουν με προγράμματα και νομοσχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ν. Αφρική προωθώντας τα συμφέροντα των τριών χωρών σε ισχυρές χώρες. Η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει στη Λευκωσία.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Χούπης