Βοστώνη: Μια οικογένεια Ελλήνων στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τον κορωνοϊό

«Από χθες, η Κατερίνα μας βοηθάει ασθενείς με κορωνοϊό, στο ICU (Intense of Care Unit/Μονάδα Έντονης Φροντίδας) του Νοσοκομείου όπου εργάζεται, στη Βοστώνη»

του Αθανάσιου Χούπη

Το συναίσθημα της δικαιολογημένης υπερηφάνειας, που όμως την πνίγει ένα κύμα αγωνίας, ζουν οι οικογένειες, που έχουν μέλη τους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωναϊού Covid-19, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτήν, την πρωτόγνωρη κατάσταση αποτυπώνει, με μοναδικό τρόπο, ένα σημείωμα που αναρτήθηκε σε ομογενειακή ιστοσελίδα. Συντάκτης του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, κ. Βασίλης Καυκάς.
Μέσα από λίγες αράδες, με λόγο δωρικό, απλό κι ανεπιτήδευτο, αναδεικνύει μοναδικά, το αξιακό φορτίο του Ελληνισμού, με την ξεκάθαρη ανθρωποκεντρική – οικουμενική ματιά. Στα λόγια του απεικονίζεται ο Έλληνας γονιός, γεμάτος περηφάνεια, που τα παιδιά του, καθώς κι άλλοι, δικοί του άνθρωποι, πρωταγωνιστούν στη δύσκολη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, όμως, ο αναγνώστης τούτης της συνταρακτικής «εξομολόγησης», αντικρίζει και τον ίδιο, ευαίσθητο και ευσυγκίνητο άνθρωπο, που «λιώνει» απ΄ την αγωνία, σε τούτη τη μάχη, μη τύχει και «λαβωθούν», τα παιδιά του, τα ανίψια του, οι πατριώτες, στις ΗΠΑ και στη μητέρα Πατρίδα. Ένα κείμενο προσευχή, που δεν καταλήγει τυχαία, με την έγνοια για τον πλησίον. Ωδή, στις ίδιες κι απαράλλαχτες, ανθρώπινες σκέψεις, που οδηγούν όσους επιλέγουν να πορεύονται στη ζωή τους, με σταθερά, εσωτερικά αποταμιεύματα. Με θυσιαστική φιλαλληλία, με την ελληνικότητά τους ως ποιότητα, όμοια με εκείνη που οδήγησε τους προγόνους μας, σε όλους τους αγώνες τους, για λευτεριά κι αξιοπρέπεια.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης, έχει ως εξής:

«Σε αναμμένα κάρβουνα είμαστε εδώ και αρκετές εβδομάδες με τον κορωνοϊό. Στην οικογένειά μας έχουμε 8 άτομα, στην πρώτη γραμμή, που η δουλειά τους αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολη με τον κορωνοϊό!  Από τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, η Κατερίνα μας είναι όχι μόνο στη Πρώτη Γραμμή αλλά ακόμα πιο μέσα, αφού δήλωσε εθελόντρια να μπει στο τμήμα υψηλού κινδύνου με κορωνοϊό, στο ICU (Intense of Care Unit) στο νοσοκομείο που εργάζεται στη Βοστώνη
Έτσι η μητέρα της, εγώ και τα αδέρφια της, η Δήμητρα με τον σύζυγό της Έρικ, ο Νίκος με την σύζυγό του Μελίσσα, οι συγγενείς και φίλοι προσευχόμαστε ο Θεός να είναι μαζί της. Είναι οι στιγμές που τα μάτια βουρκώνουν…
Η Κατερίνα που σε ένα μήνα θα έπαιρνε με άριστα το Masters από το Duke University στη νοσηλευτική, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο τμήμα μεταμόσχευσης νωτιαίου μυελού και από την περασμένη εβδομάδα δήλωσε εθελοντικά να πάει κυριολεκτικά μέσα στην πρώτη γραμμή.
Βραβευμένη με πολλές υποτροφίες μεταξύ αυτών και του μεγάλου νοσοκομείου που εργάζεται αλλά και από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, με την υποτροφία Χάρη Κατή και μετά με την υποτροφία Κωνσταντίνου Χιονίδη, μας κάνει υπερήφανους αλλά και συνάμα… να φοβόμαστε!
Επειδή, θέλουμε να σας πούμε ποιοι είναι οι άλλοι επτά στην οικογένεια που είναι στην πρώτη γραμμή, σας λέμε:
Η σύζυγος Δήμητρα-Λίντα Νοσοκόμα RN σε μεγάλο νοσοκομείο της Βοστώνης. Ο γιός μας Νίκος Αστυνομικός, deputy sheriff, στο San Diego Καλιφόρνιας. Η μεγαλο-ανηψιά μας Ελένη είναι RN στο τμήμα μεταμόσχευσης νωτιαίου μυελού σε μεγάλο νοσοκομείο της Βοστώνης. Ο γιός του αδελφού μας Γεράσιμου και της συζύγου του Γεωργίας, Γεώργιος, στην Αμαλιάδα Ηλείας, Νοσοκόμος στο κρατικό νοσοκομείο. Η σύζυγός του Σοφία, Νοσοκόμα σε ιδιωτικό ίδρυμα στην Αμαλιάδα. Η Πέγκυ, σύζυγος του Δημήτρη, γιού του Γεράσιμου και της Γεωργίας, Μικροβιολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ο ανεψιός της συζύγου Δήμητρας-Λίντας, Αστυνομικός. Είμαστε υπερήφανοι αλλά συνάμα ανήσυχοι και σκεπτικοί, πολύ σκεπτικοί.
Ξέρω ότι είναι πολλοί άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή αυτή την εποχή. Άνθρωποι που εργάζονται σε νοσοκομεία, σε ασθενοφόρα, στην αστυνομία, την πυροσβεστική, σε εστιατόρια, οδηγοί, φαρμακεία, παντοπωλεία… και τόσα άλλα επαγγέλματα. Ευχόμαστε ο Θεός να τους έχει καλά και να τους δίνει ΔΥΝΑΜΗ.
Όπως ευχόμαστε εσείς και όλος ο κόσμος να είσαστε υγιείς.
Και κάτι ακόμα. Τηλεφωνήστε στους συγγενείς, φίλους και γειτόνους.
Ίσως να θέλουν βοήθεια. ίσως να θέλουν κάποιον να μιλήσουν!
Μπόρα είναι, θα περάσει».
Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, ευθύνεται και για μια ακόμη ανομολόγητη στενοχώρια, για τους Ομογενείς της Βοστώνης και ειδικά για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Εξαιτίας των έκτακτων μέτρων, που επιβλήθηκαν στη χώρα, ματαιώθηκε κι η φετινή παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης και όλης της Νέας Αγγλίας, για την 199η επέτειο της Επανάστασης του 1821. Κι είχαν φροντίσει, η φετινή Εκδήλωση, να έχει ξεχωριστό συμβολισμό, αφού είχαν ορίσει Μέγα Τελετάρχη της Παρέλασης, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλη Καυκά

 

Για την ιστορία, η παρέλαση, είχε ορισθεί να ξεκινήσει την Κυριακή, 26 Απριλίου 2020, στη 1 η ώρα μετά το μεσημέρι, στο κέντρο της Βοστώνης. Εκεί όπου πραγματοποιείται ανελλιπώς, εδώ και 25 χρόνια, παρουσία χιλιάδων Ομογενών και αντιπροσωπειών από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ας είναι γεροί, και του χρόνου, με τη συμπλήρωση 200ων ετών, από την έναρξη του Αγώνα, είναι βέβαιο πως θα τιμήσουν την Επανάσταση, με ακόμη πιο λαμπρό εορτασμό.

Βοστώνη: Μια οικογένεια Ελλήνων στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τον κορωνοϊό