Ακούστε την «Ωδική Βοήθεια» με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 07/12/2019)

Buryatya ! Δημοκρατία της Buryatya

Η ατέλειωτη Τούνδρα γύρω από και μέσα στον Αρκτικό κύκλο έχει τα δικά της μυστικά και φυσικά τους δικούς της νόμους. Η μουσική μορφολογία των κομματιών τους δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί ούτε να μοιάζει με τον πανηγυρικό ξεσηκωτικό ρυθμό των Μουσικών του Νότου. Αφαιρετική λιτότατη, ήρεμη μινιμαλιστική και πάντα χαλαρωτική όπως ακριβώς επιδρά το κρύο πάνω μας σε αντίθεση με τον βραστικό ήλιο του ισημερινού.
Η παρουσία αλλά και η έλλειψη του φωτός είναι καθοριστική τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους, κατοίκους αυτών των περιοχών και των συνθετακουσμάτων τους.

Είμαι σίγουρος πως περισσότερα ποιητικά κομμάτια θα βρεις να έχουν αφιερώσει στο συναρπαστικό μαγνητικό Βόρειο Σέλας -Aurora Borealis- παρά σε εξωτικούς χρωματισμούς του φεγγαριού (Blue Moon, Yellow Moon ή τα ¨Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα” κλπ) Ποιός θα μας έλεγε πως περισσότερα φυσικά σύνορα και φραγμούς μπορεί να έχει ο νεφοσκεπής ουρανός στην ποίηση και τα Σαμανικά πιστεύω τους , από ότι τα πολιτικά και θρσηκευτικά ξενόφερτα συστήματα που εφαρμόζουν με βία στην ουσία για εκατοντάδες χρόνια πάνω στους λαούς αυτούς του Βορρά η πρώην σαρωτική ΣταλινόΣοβιετική μηχανή και οι άμυαλοι ξεριζωτικοί νεόπλουτοι της Βόρειας Αμερικής που αντί να βοηθήσουν και να τονώσουν τις ρίζες των απομακρυσμένων αυτών φυλών προτίμησαν να τις…. καπνίσουν προφαζιζόμενοι πως ο αφανισμός των πανάρχαιων παραδόσεων τους και ο μηχανικός και ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός τους τάχα ήταν για το καλό τους και η πίπα της ειρήνης τους , δεν βγάζει τη μπόχα των μεγαλουπόλεων.

Μετά απο κοπιαστική οδοιπορία ημερών πάνω στο πάγο καταλαβαίνεις πως όλες οι πολυδιαφημιζόμενες σουπερ ντουπερ μαρκες παπουτσιών που έφερες από τα μέρη σου είναι για πέταμα και συνορεύουν με κρυοπαγήματα. Η ύβρις χτυπά ανελέητα στους -30 C και βάλε ή μάλλον… βγάλε .
Οι ταμπέλες με τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανύπαρκτες του δικού μας πολιτισμού συσωρεύονται στα μπάζα της ανακύκλωσης όταν το χιόνι καλύπτει δρόμους θάμνους ακόμα και τα πρόσκαιρα σύνορα όποιου πολιτικοοικονομικού συστήματος που θέλει να επικρατήσει στο πάγο.
Οι αποστάσεις στη χώρα των Sami και των Inuit δεν μετριούνται σε μετρα , χιλιόμετρα ή μίλια όταν ο ατέλειωτος ορίζοντας είναι κατάλευκος, αλλά σε κατουρήματα των ταράνδων που ως γνωστόν δεν σταματούν ποτέ για να κάνουν τις ανάγκες τους και είναι εξαιρετικά ακριβείς, σε αρχή και τέλος.

– Που είπες πως είδες χτες τις αρκτικές αρκούδες ;
– Ε… 10 κατουρήματα ταράνδου βορειοδυτικά

-Φύγαμε…
– Μακριά
H “Ωδική Βοήθεια” από την Δημοκρατία της Buryatya Κάπου στην Σιβηρία.

==========================================

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================