Ακούστε την «Ωδική Βοήθεια» με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 09/11/2019)

Ο ιδιαίτερος κύριος Stefano Saletti
Οι κυκλοφορίες του είναι απαρχή για να ανοίξει και να ανακαλύψει το κοινό του κάτι εξαιρετικό μέσα στο χρονοντούλαπο της Μεσογείου. Μελετητές της ιστορίας της μουσικής θα βρεις πραγματικά πολλούς, αλλά πολλές φορές πριν ακόμα αρχίσει ο ερευνητικός άνεμος να ξεφυλίζει καλά-καλά το μουσικό βιβλίο, το τρεμάμενο κερί μας που φωτίζει, σβύνει από τα καθημερινά καταιγιστικά κρύα ντουζ γεμάτο συγκλονιστικών καταιγιστικών εξελίξεων.
Οι περισσότεροι ακροατές στο φυσικό τόπο δράσης και καταγωγής του Stefano που είναι η Ιταλία, δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις “Edo Polytehneion” , “Piazza tahrir” ή ακόμα και το λυρικό “Mia Thalassa mikri” Αυτό που επιτυγχάνει ο Stefano είναι αυτό το σημείο που αποτυγχάνουν τα περισσότερα βαρύγδουπα βιβλία της σύγχρονης ιστορίας μας να μεταδώσουν στα νέα παιδιά που δεν δίνουν περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση της ιστορίας απο τον χρόνο που χρειάζονται για την αποστολή 10 SMS. Υπάρχουν οι συμβατικοί δάσκαλοι και οι μαθητές , αλλά φοβάμαι πως πάντα θα υπάρχει μια πλημμυρα από πληροφόρηση που οι μαθησιακές μασέλες ταχείας κοπής δεν προλαβαίνουν ποτέ να αναλώσουν και να χωνέψουν και δέιχνουν μόνιμα στομωμένες. Στις τελευταίες δκεαετίες που ακόμα και οι τελειόφοιτοι των δικών μας Λυκείων δεν γνωρίζουν τι έγινε στις όποιες εθνικές επετείους μας, μην περιμένουμε πως αναγκαστικά η ιστορία θα διδάσκεται μόνιμα μέσα στι στείρες αίθουσες και απαρχαιωμένους τρόπους διδασκαλίας. Η επιγραφική συνοπιτκή εξιστόρηση της ιστορίας μέσω SMS μου φαίνεται προσωπικά πιο πιθανή απο ποτέ.

Παλαιότερα θυμάμαι ένα φιλόλογο στο γυμνάσιο που έδωσε σε ένα απο τα σιωπηλά [προβληματικά’ παιδιά που κάθονταν στα πίσω θρανία , που “δεν άνοιγε ποτέ του βιβλίο”, ένα τεύχος των εκδόσεων “Κλασσικά Εικονογραφημένα” το οποίο αναφέρονταν στην Ιστορία της επανάστασης του 1821. Το θαύμα είχε συντελεστεί, αν και δεν το είχαμε κατανοήσει τότε όλοι εμείς οι υπόλοιποι συμμαθητές. Ο συγκεκριμένος μαθητής τις επόμενες χρονιές είχε μεταμορφωθεί σε ένα βιβλιοφάγο μικρό ερευνητή όλων των ιστορικών περιόδων της ελληνικής μα και της ευρωπαικής ιστορίας.

Υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά γύρω από τον συγκεκριμενο μαθητή που κανείς δεν γνώριζε τότε, τι μαρτύριο τραβούσε καθημερινά στο διαλυμένο σπίτι του . Το αναφλεκτικό ‘τσαφ’ το προκάλεσε ο παρατηρητικός φιλόλογος του. Αντι να δημιουργηθεί όμως inferno και μπουμ όλη αυτή η ενέργεια του, έγινε κινητικός ατμός στο δυναμό του που στην ουσία ποτε δεν είχε ενεργοποιηθεί μια και κανεις δεν είχε ασχοληθεί με αυτόν τον έφηβο.

Απο την άλλη πλευρά δράσης του ο Stefano παρέα με τον αξέχαστο Hector Zazou πήγαν και μετέτρεψαν μεγάλες disco επιτυχίες της δεκαετίας του ’70 σε Μεσογειακά λικνιστικά φολκλόρ, που μέχρι τότε πολλοί, σοβαροί τάχα μου, σνομπιστικά απόφευγαν.
Τελικά η μελωδία που κρύβεται ακόμα και στα πιο πιασάρικά, κακώς φτηνο αποκαλούμενα κομμάτια, κρύβει πολλές εκπλήξεις. Το ίδιο μάλιστα μπορεί και συμβαίνει μάλιστα και με τους στίχους που δεν χρειάζεται να φέρει την σφραγίδα μεγάλων ποιητών για να περάσει τις μπουκαπόρτες της ψυχής.

Ο Miles Davis πήγε και διασκεύασε την πιτσιρίκα ποπ σταχτοπούτα Cyndi Lauper και ο Μάνος κάποια άλλη φορά σόκαρε τους “Τρίτους” με άσμα που δεν χωρούσε ο νους τους μέχρι τότε.

Το «Ring my bell» παιγμένο απο ένα άλλο ‘ηλεκτρικό κουδούνι’ μερικές φορές μπορεί να δίνει αλλη γωνία κρουσης και μαθησιακής διείσδυσης στην αφήγηση και εκμάθηση.

==========================================

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================