Ακούστε την «Ωδική Βοήθεια» με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 18/05/2019)

I’ve got the old man’s car
I’ve got a jazz guitar
I’ve got a tab at Zanzibar
Tonight that’s where I’ll be

Τώρα άντε μ’ αυτούς τους στίχους να κάνεις διασκευή στα ελληνικά ! Καθόλου περίεργο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι σχετικά με την Ζανζιβάρη μια και η κατάληξη στην ελληνική απόδοση Ζανζι-Βάρη θα ήταν ικανή να στηρίξει μόνο λαικά χασαποσέρβικα αφού παρεπέμπει μόνο σε παιδάκια, σπλινάντερα και γενικώς κοψίδια, αντι για -bar . Αντίθετα φυσικό είναι να υπήρξαν αλλά και να υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια πολλά παραδείγματα bar, night club , cabare με το αυθεντικό όνομα Zanzibar.

Πρέπει μάλλον να’ ναι το τοπωνύμιο με τις περισσότερες αναφορές στην ιστορία της μουσικής, χωρίς ποτέ να έχουν πατήσει το πόδι τους σε αυτό το μέρος οι περισσότεροι των καλλιτεχνών, που την τραγούδησαν. Η κατάληξη φυσικά -bar στην εύηχη Zanzibar πάντα ήταν μαγνήτης για τους στιχουργούς, αλλά δεν είναι καθόλου μικρό το νούμερο και των ορχηστρικών συνθέσεων, ειδικά στην τζαζ, αφού εκεί άλλωστε εμπνεύστηκε το τραγούδι. Στα τζαζόμπαρα γύρω από την 52 οδό της ΝΥ, ο BIlly Joel.

Ιδιαίτερη μνεία για αυτήν την εμφάνιση /εκτέλεση του Joel ;
-ήταν η τελευταία φορά που μπήκε εκεί μεσα κοινό (45.000 κόσμος ) πριν κατεδαφιστεί το ιστορικό το στάδιο που γνώρισε μεγάλες στιγμές.
-στα 3 λεπτά περίπου υπέροχο σόλο από τον τρομπετίστα Cark Fischer που παίζει πάνω στο αυθεντικό σόλο του Freddie Hubbard από την Α’ ηχογογράφηση , που όπως και να ακουστεί μυρίζει ….when “Josie” came home με τους masters του είδους Steely Dan που έφερναν πάντα το κοινό τους και κοινό της ροκ μέχρι τα σύνορα της τζαζ. Άλλωστε το αριστουργηατικό Josie με τους Steely Dan προηγήθηκε λίγα χρόνια της Zanzibar-ης του Billy Joel.

Σήμερα ωδικοταξιδεύουμε στον Ινδικό ωκεανό πατρίδα της παραδοσιακής Taraab μουσικής που ακούγεται όμως τόσο λίγο ανάμεσα στα ακούσματα της σημερινής νεολαίας στην Τανζανία.

Ξεκινά τώρα (14:00) η «Ωδική Βοήθεια» με τον γιώργο μαρκάκη που θα σας κρατήσει συντροφιά μέχρι την 16:00