Ακούστε την «Ωδική Βοήθεια» με τον Γιώργο Μαρκάκη (Μεταδόθηκε 28/09/2019)

Killing Joke. Eνα από τα πιο δυναμικά Λονδρέζικα γκρουπ στα τέλη της δεκαετίας του 70 -που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα μουσικά της ύπαρξης τους , όταν είχαν υπογράψει στη ανεξάρτητη Malicious Damage – και αρχές αυτής του ’80. Κινητήριος μοχλός ο οργανίστας Jaz Coleman (εμιγκρέ απο Νέα Ζηλανδία) που έπαιζε πάντα με αναμμένα κεριά πάνω στο αρμόνιο του.
Το κομμάτι που προβάλλεται είναι από την ίδια αυτή περίοδο (1980) που γνώρισα τον Jaz Coleman στο Λονδίνο μέσω φίλων ενός άλλου συγκροτήματος (Red Beat). Έμεινα ένα βράδυ στο σπίτι του μόνο και μόνο για τους διαλόγους που είχαμε μαζί τότε -τρόπος του λέγειν έμεινα – μια και το σπίτι ήταν κυριολεκτικά κέντρο διερχομένων και δεν ήσουν ποτέ σίγουρος ποιοι μπαινόβγαιναν εκεί μέσα…. σε μια χρονικά περίοδο όπου το Λονδίνο ζούσε την meta-punk περίοδο του, που όμως κράτησε αρκετά… αφού αποτέλεσε τουριστικό μαγνητικό πόλο έλξης.
Ο Jaz μόνιμα θυμάμαι εξαφανίζονταν από το σπίτι του περισσότερο για να βρίσκει, πιστεύω σήμερα, ηρεμία και ησυχία παρά να εξασκείται στο εκκλησιαστικό αρμόνιo !
Tελευταία φορά που τον είδα ήταν δυο χρόνια μετά στο Paradiso του Άμστερνταμ, πριν μετακομίσει στην μητέρα ηφαιστειογενή πατρίδα του που μάταια αναζητούσε στον παγωμένο πολικό βορρά της Ισλανδίας.

==========================================

Ο Γιώργος Μαρκάκης ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες, κράτη και έθνη, σε έναν ατελείωτο πολύχρωμο ωκεανό της μουσικής.

Ώρα αναχώρησης κάθε μεσάνυχτα από Δευτέρα – Παρασκευή αλλά και στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να κάνουμε τον γύρo του κόσμου με όχημα τους ρυθμούς, τις μελωδίες και τις μουσικές του κόσμου.

==========================================