Ακούστε τους Maracatu από τα studio της ΕΡΤ (Μεταδόθηκε 21.06.2020)

Την Κυριακή 21.06.2020 το Kosmos Radio στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, παρουσίασε ένα 12ωρο πρόγραμμα με μεταδόσεις συναυλιών.

Μια ζωντανή ηχογράφηση που έγινε μέσα στο στούντιο της ΕΡΤ αποκλειστικά και μόνο για το Kosmos Radio Festival, με ρεπερτόριο από διάφορα είδη μουσικής, κυρίως προερχόμενα από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, (Bossa Nova, Samba, Son, Rumba, Cumbia, Reggae και Ska).
Συμμετέχουν οι Akemis Teran Carrera και Arlyn Gonzalez. Ο Κωστής Γιαννακόπουλος είναι ο υπεύθυνος για τον ήχο.

Οι Maracatu είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, με κοινό γνώμονα την λατρεία των μελών της για την βραζιλιάνικη μουσική και των μουσικών ιδιωμάτων που προέρχονται από την Λατινική Αμερική και γενικότερα από την Αφρικανική διασπορά.

Κατά βάση είναι ένα εξαμελές μουσικό σχήμα που αποτελείται από κιθάρα, μπάσο ντραμς, κρουστά, σαξόφωνο και φωνή.

Η τραγουδίστρια του σχήματος είναι η Κέλλυ Γιακουμάκη, όπου είναι παράλληλα και ηθοποιός.
Η Κέλλυ είναι λάτρης του είδους της βραζιλιάνικης samba και samba reggae και με την ενέργεια και το κέφι της δίνει μια αυθεντική βραζιλιάνικη μουσική εμπειρία σε όποιον την ακούσει.

Στην κιθάρα βρίσκεται ο Σταύρος Νταντούς, ένας μουσικός με πολύπλευρες μουσικές δραστηριότητες.
Η προϋπηρεσία του και η βαθιά ενασχόληση του με την reggae αλλά και το πάθος του για την βραζιλιάνικη bossa nova αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου της μπάντας. Στο μπάσο αλλά και στα φωνητικά βρίσκεται η Ντιάνα Δεληγιάννη μια εξαίρετη μουσικός με τζαζ επιρροές. Ο Θεόδωρος Πιστόλας, σαξοφωνίστας του γκρουπ που και αυτός με τις τζαζ αλλά και blues επιρροές του βάζει το λιθαράκι του στον ήχο των Maracatu. Ένας σαξοφωνίστας με έναν από τους πιο ιδιαίτερους και χαρακτηριστικούς ήχους.

Δεν γίνεται να μιλάμε για μουσική από Βραζιλία και Λατινική Αμερική χωρίς την παρουσία του ρυθμού και πιο χαρακτηριστικά των κρουστών.
Στα κόνγκας και γενικά στα κρουστά βρίσκεται ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος του οποίου το πάθος του για τα κουβανέζικα κρουστά και γενικότερα την κουβανέζικη μουσική στολίζει και εμπλουτίζει τις όμορφες βραζιλιάνικες αρμονίες και δημιουργεί ένα κράμα μεταξύ Βραζιλίας και Κούβας.
Τέλος τα τύμπανα είναι κολομβιάνικη υπόθεση με τον Ντιγερ Μπελτραν να βάζει και αυτός με την σειρά του την μουσική του σφραγίδα και τις επιρροές του με τις μουσικές από την χώρα του όπως η Cumbia.

Για την ηχογράφηση στο Kosmos Radio Festival, την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, είχαμε την βοήθεια δυο ακόμη κρουστών αλλά και δυο εξαιρετικών φωνών.
Στα κρουστά ήρθαν να μας βοηθήσουν ο Άγγελος Πολύχρονου και ο Oreste Noda, δυο κρουστοί με φοβερή εμπειρία ο καθένας με τον πρώτο να εξειδικεύεται στα βραζιλιάνικα κρουστά και τον δεύτερο στα κουβανέζικα κρουστά.

Οι δυο έξτρα φωνές που τραγούδησαν ήταν αυτή της Akemis Teran Carrera, τραγουδίστρια της κρατικής μουσικής σχολής της Κούβας (Conjunto Folclórico Nacional) μια από τις πιο χαρακτηριστικές και γνωστές αυτή τη στιγμή τραγουδίστριες πάνω στις παραδοσιακές μουσικές της Κούβας.
Και της Arlyn González μια μουσικό και εξαιρετική Κουβανή τραγουδίστρια που ζει και εργάζεται χρόνια εδώ στην Ελλάδα, με πάθος της, την μουσική από την Βραζιλία και ιδιαίτερα την Bossa Nova.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Βασίλης Γούναρης