Οι Brian και Roger Eno στο Ηρώδειο, στις 4 Αυγούστου 2021

Η Γιώτα Κοτσέτα συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου και μεταφέρει το κλίμα πριν τη συναυλία…

Η πρώτη καραντίνα τους βρήκε να δουλεύουν στην εξοχή πυρετωδώς. Όχι μαζί. Χωριστά. Άλλωστε και στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσαν πριν από λίγο καιρό, διασκέδασαν τους δεσμούς αίματος που τους ενώνουν…. Ο Brian και ο Roger Eno θα εμφανιστούν για πρώτη φορά μαζί στο Ηρώδειο, στις 4 Αυγούστου, το λες και ιστορική στιγμή, και θα παρουσιάσουν το έργο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Mixing Colours που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020, ηχογραφημένο από τη Deutsche Grammophon.

O Brian και ο Roger Eno απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων διαδικτυακά, αναλύουν, υπερθεματίζουν, γελάνε, παίρνουν θέση, έχουν χιούμορ… “Ευχόμαστε να μην πάρει η Βρετανία το Euro 2021 γιατί ακόμα κι αυτό θα το “πουλήσει” ο Μπόρις Τζόνσον ως επίτευγμα της κυβέρνησής του…” λέει σε ανύποπτη στιγμή ο Brian Eno και όταν το Euro 2021 πάει Rome και όχι Home, σκέφτομαι τα λόγια του κ χαμογελάω. Τους ζητούν να μιλήσουν για τον ήχο της πόλης και τριπλάρουν: “Μα εμείς μένουμε στην εξοχή… που να ξέρουμε”.

Περιγράφουν τον τρόπο που δούλεψαν το Mixing Colours, το πως επιδρά στη μουσική το περιβάλλον και ο χώρος. Δήλωσαν ευτυχείς που θα παίξουν στο Ηρώδειο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Brian Eno σπάει ένα σερί πολλών χρόνων χωρίς live. Για την ακρίβεια μέσα σε 30 χρόνια έχει δώσει μόνο 9 συναυλίες. Οπότε μετράμε πρωτιές: πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα, πρώτη κοινή εμφάνιση παγκοσμίως. Και βέβαια μεταξύ αυτών που θα ακουστούν στο Ηρώδειο, υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Όλα ξεκίνησαν από παλιά. Η ιστορία, του Brian Eno κυρίως, είναι μεγάλη. Έχει ειπωθεί εκατοντάδες φορές. Μάλλον θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για την ambient μουσική. Προς το παρόν αναμένουμε τους αδελφούς Eno στο Ηρώδειο με μεγάλη λαχτάρα. Κερασάκι στην τούρτα ένα φλας-μπακ στη δεκαετία του 90. Τι συνέβη αλήθεια τότε;

“….Ως αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης επανάστασης, οι έξυπνοι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται ότι η “πολιτική” είναι μια βρώμικη υπόθεση. Η τεχνολογία θα έλυνε τα προβλήματα…η πολιτική ήταν για τους τρελούς. Κι κάπως έτσι πολλοί νοήμονες συμπολίτες μας έκαναν πίσω και κράτησαν απολιτίκ στάση….”

 

Οι Brian και Roger Eno στο Ηρώδειο, στις 4 Αυγούστου 2021