Μουσικές Ιστορίες – Otis Rush

Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε ο Otis Rush ένας από τους σπουδαιότερους και από τους βασικούς διαμορφωτές της σκηνής του Σικάγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016, το Σικάγο γιορτάζει την 12η Ιουνίου ως Otis Rush Day.
Ο Otis Rush ανήκει στη West Side Chicago blues ιστορία και αποτέλεσε μεγάλη επιρροή ιδιαίτερα για πολλούς μουσικούς από τη Βρετανική blues σκηνή, όπως ο Michael Bloomfield, ο Peter Green, ο John Mayall και ο Eric Clapton.
Πρωτοπόρος του ήχου του Σικάγου, ο γεννημένος στο Mississippi, o Rush ξεκίνησε να παίζει μουσική σε blues clubs τη δεκαετία του ’40. Άρχισε να ηχογραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 για την Cobra Records, την εταιρεία που καθιέρωσε τον ήχο της Δυτικής Όχθης με καλλιτέχνες όπως ο Otis Rush, Magic Sam και Buddy Guy. Μετά τη χρεωκοπία της εταιρείας υπέγραψε και ηχογράφησε μόλις οκτώ τραγούδια στη θρυλική Chess Records, πριν συνεχίσει σε άλλες ετικέτες.
Ο Otis Rush ανήκε σε εκείνη τη μεγάλη φουρνιά μαύρων καλλιτεχνών που πήγαν ένα βήμα παραπέρα τη blues μουσική. Εξαιρετική κιθαριστική τεχνική, δυνατά τραγούδια και σπουδαία σκηνική παρουσία. Ως αριστερόχειρας θα μείνει στην ιστορία για την περίεργη τεχνική του, καθώς κρατούσε την κιθάρα ανάποδα, κάτι που είχε μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ήχου του.
Το πρώτο album του Rush ήταν το «This One’s A Good One», ενώ τελευταία του δισκογραφική δουλειά ήταν το «Any Place I’m Goin’» το 1998.
Το πρώτο single που κυκλοφόρησε έμελλε να είναι ένα από τα πιο γνωστά blues κομμάτια που το διασκεύασαν καλλιτέχνες όπως ο John Mayall ή ο Eric Clapton που είχε την ευκαιρία να παίξει μαζί του στο «All Your Love (I Miss Loving).

 

Μουσικές Ιστορίες – Otis Rush

KOSMOS, Music stories |