Μουσικές Ιστορίες – Summertime, George Gershwin!

To Summertime είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι από την λαϊκή όπερα Porgy and Bess του George Gershwin, η πρώτη αμερικανική όπερα που εκτελέστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου.

Ο Gershwin εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα του DuBose Heyward Porgy (1925) και για ένα διάστημα ταξίδεψε στον αμερικανικό Νότο προκειμένου να έρθει σε επαφή με την αφροαμερικανική μουσική παράδοση. Το λιμπρέτο του έργου, το οποίο ο ίδιος χαρακτήριζε ως μία αμερικανική φολκ όπερα, πραγματεύεται τη ζωή των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και γράφτηκε από τον αδελφό του, σε συνεργασία με το ζεύγος DuBose και Dorothy Heyward. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1935 στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ και ακολούθησαν 124 παραστάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν κάλυψαν οικονομικά τα έξοδα για το ανέβασμα του έργου.

Η όπερα του Γκέρσουιν έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη κριτική. Από την πρώτη στιγμή, μετά την πρεμιέρα της, αμφισβητήθηκε η οπερατική καταγωγή του έργου, ενώ κατά πολλούς η αξία του βρισκόταν σε μεμονωμένα μουσικά κομμάτια και λιγότερο στο δομημένο σύνολό του, άποψη που ενισχύθηκε από την επιτυχία που είχαν τραγούδια της όπερας ερμηνευμένα ανεξάρτητα,, όπως τα «Summertime’, ‘It Ain’t Necessarily So’, ‘Bess’, ‘You Is My Woman Now’ και ‘I Got Plenty O’ Nuttin’. Η αρνητική κριτική εστίασε επίσης στον στερεότυπο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι χαρακτήρες και εν γένει η ζωή των μαύρων της Αμερικής, σε μια εποχή που η αφροαμερικανική κοινότητα εξακολουθούσε να υπόκειται σε ρατσιστικές διαθέσεις. Το γεγονός πως η όπερα βασίστηκε στο μυθιστόρημα ενός λευκού και συντέθηκε από έναν επίσης λευκό μουσικό με έδρα τη Νέα Υόρκη, αποτέλεσε επίσης πρόσφορο έδαφος για αμφισβήτηση της αυθεντικότητάς της. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί κριτικοί του θεάτρου υποδέχθηκαν θερμά το έργο, ενώ σήμερα θεωρείται για πολλούς το σημαντικότερο του Gershwin.

To Summertime έχει διασκευασθεί περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι στην ιστορία της μουσικής. Περισσότερες από 25,000 ! Μία από αυτές είναι το  «Doin’ Time» . Μία ακόμα διασκευή στο Summertime από την θρυλική μπάντα των Sublime για το τρίτο τους και τελευταίο album τους με τίτλο το όνομά τους. Χρησιμοποίησαν samples  από το  «Summertime» όπως το ηχογράφησε o jazz φλαουτίστας Herbie Mann, σε μία  live bossa nova έκδοση στο album Herbie Mann at the Village Gate. Ο ηγέτης και τραγουδιστής του συγκροτήματος Bradley Nowell, έγραψε και πρόσθεσε τους δικούς του  στίχους και ηχογράφησε το τραγούδι, λίγο πριν πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ αναγκάστηκαν να προσθέσουν τον τίτλο και  τους αυθεντικούς στίχους του τραγουδιού προκειμένου να τους δοθεί η άδεια για την έκδοση και κυκλοφορία του τραγουδιού και του album το 1996.

Πολλά χρόνια αργότερα το 2019 η  Lana Del Rey το ηχογράφησε για το τελευταίο της album Norman Fucking Rockwell!.

Μουσικές Ιστορίες – Summertime, George Gershwin!

KOSMOS, Music stories |