Μουσική Ιστορία – Playing For Change

Το Playing For Change είναι το κίνημα, που δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει και να ενώσει τον κόσμο μέσω της μουσικής. Οφείλει τη γέννησή του στην πίστη, πως η μουσική έχει τη δύναμη να σπάει τα σύνορα και να μηδενίζει τις αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Μια συνηθισμένη μέρα, αρχές 2000 Νέα Υόρκη, ο Mark Johnson, βραβευμένος μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτης, καθώς πήγαινε στη δουλεία του, σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων, είδε στο μετρό δυο μοναχούς που φορούσαν ράσα και είχαν βάψει το πρόσωπο και το σώμα τους λευκά.

Ο ένας έπαιζε μια παράξενη νάυλον ακουστική κιθάρα ενώ ο άλλος τραγουδούσε σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα.

Η πλατφόρμα του σταθμού ήταν γεμάτη κόσμο, που δεν αποφάσιζε να μπει στους διερχόμενους συρμούς. Προτιμούσαν να παραμείνουν για να ακούσουν το συγκλονιστικό ντουέτο.

Μερικοί χαμογελούσαν, άλλοι ήταν δακρυσμένοι, αλλά όλοι είχαν συνδεθεί βαθιά με τη μουσική.

Ο Μαρκ μπήκε στο τρένο για τη δουλειά του, σκεπτόμενος πως την καλύτερη μουσική εμπειρία την έζησε στο δρόμο για το στούντιο και όχι μέσα σε αυτό.

«Συνειδητοποίησα τότε πόσο σπουδαία είναι η μουσική και ότι η τέχνη είναι απλά στιγμές που συμβαίνουν οπουδήποτε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια από αυτές τις στιγμές για να φέρουμε τον κόσμο κοντά».

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός κινητού στούντιο, το οποίο θα ηχογραφούσε μουσικούς από όλο τον κόσμο, να παίζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το 2002 ο Mark παρέα με τη συνιδρύτρια του Playing For Change, Whitney Kroenke σκέφτηκαν να ταξιδέψουν με το κινητό αυτό στούντιο σε όλη την Αμερική, αναζητώντας την έμπνευση και τον παλμό των καλλιτεχνών του δρόμου.

Από αυτό το μουσικό ταξίδι προέκυψε και το «A Cinematic Discovery of Street Musicians», ντοκυμαντέρ που βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς και αποτέλεσε την αρχή για την πλέον αναγνωρίσιμη δημιουργία του κινήματος. Αυτή των «Songs Around the Word», όπου η ομάδα με τον ειδικά διαμορφωμένο της εξοπλισμό, γυρίζει τον κόσμο και καταγράφει μουσικούς να ερμηνεύουν το ίδιο κομμάτι.

Στη συνέχεια το υλικό, ήχος και εικόνα, μοντάρεται στο στούντιο σαν παζλ με τα κομμάτια των καλλιτεχνών, που διαφέρουν ως προς την κουλτούρα, τη μουσική παιδεία, τις συνθήκες διαβίωσης, τη φυλή, τη θρησκεία, και καταλήγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Tο Stand By Me ήταν το πρώτο βίντεο- καρπός του εγχειρήματος.

Αφορμή αποτέλεσε, για ακόμα μια φορά, η συνάντηση του Mark Johnson με έναν «καλλιτέχνη του δρόμου», τον Roger Ridley, ενώ ο δεύτερος ερμήνευε μοναδικά το εν λόγω τραγούδι σε μια γωνιά στην Καλιφόρνια, το 2005. Ο Mark ενθουσιάστηκε τόσο από την ψυχή που έβγαζε ο Roger πάνω στο τραγούδι, που του πρότεινε να τον κινηματογραφήσουν με το συνεργείο του.

Ο Roger, ο οποίος του αποκάλυψε πως δεν είναι αυτό το επάγγελμά του, απλά παίζει στον δρόμο «για να είναι μαζί με ανθρώπους», δέχτηκε και το ταξίδι ξεκίνησε. Νέα Ορλεάνη, Μεξικό, Ρωσία, Βαρκελώνη, Νότια Αφρική, Γαλλία, Ινδία, Νεπάλ, Μέση Ανατολή , Ιρλανδία, και τόσα πολλά ακόμα μέρη, γωνιές του κόσμου και μουσικοί , που αν και ποτέ δεν έχουν γνωριστεί , παίζουν μαζί, ενώνουν τις φωνές και τις ψυχές τους σε έναν λυτρωτικό παγκόσμιο σκοπό.

Καθώς η ομάδα του Playing for Change ερχόταν σε επαφή με τόσους αξιόλογους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, προέκυψε και πραγματοποιήθηκε η ιδέα μια μπάντας (Playing For Change Band), η οποία αποτελείται από μουσικούς προερχόμενους από πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, περιοδεύει στον κόσμο και «εξαπλώνει το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας».

Το 2007 δημιούργησαν το ‘Ίδρυμα Playing For Change έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αφιερωμένο στη λειτουργία μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων σε όλον τον κόσμο.
Καλλιτέχνες, που τους χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις, ενώνονται ουσιαστικά, με την αλήθεια της τέχνης τους και με όχημα την κοινή μελωδία ταξιδεύουν το μήνυμά τους στον κόσμο. «Η Ειρήνη και η Δικαιοσύνη είναι η μελωδία που μας φωτίζει. Αν την ακούσεις στη μουσική, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Μία από τις πρόσφατες παραγωγές τους είναι η διασκευή στο τραγούδι του Ben Harper «With my own two hands» που κυκλοφόρησε το 2003 στον δίσκο του Diamonds on the Inside.

Μία παραγωγή που έχει στόχο να κινητοποιήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμιση της φτώχειας σε συνεργασία με το ATD Fourth World, και την καμπάνια #StopPoverty.

Ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε, τη θρησκεία μας, τη φυλή μας, την τάξη μας ή το φύλο, ανεξάρτητα από το που ζούμε, όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε σε συνθήκες Ελευθερίας, Αξιοπρέπειας και Ειρήνης!

Μουσική Ιστορία – Playing For Change

KOSMOS, Music stories |