01Αυγ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η σχέση του μεγα-καύσωνα που περνάμε, όπως και μιας σειράς ακραίων μετεωρολογικών φαινομενων που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό, με την κλιματική αλλαγή ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο α’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστο Ζερεφό. Εξετάστηκαν, επίσης, τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζονται ήδη στην Ελλάδα ή που θα αντιμετωπίσει σύντομα η χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως ερημοποίηση μέρους της, σημαντική υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, αύξηση των ημερών καύσωνα, μεγάλες δασικές πυρκαγιές και άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε πολλές παράκτιες περιοχές.
Εκθεση της ΤτΕ, την οποία συντόνισε ο κ. Ζερεφός, αποτιμά μόνον το οικονομικό κόστος αυτών των αρνητικών μεταβολών σε 700 δισ. ευρώ έως τα τέλη του αιώνα.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία,όπου την Κυριακή 25/7 ο Πρόεδρος της χώρας Καις Σαΐντ διέλυσε τη βουλή και έπαψε τον πρωθυπουργό της χώρας εν τω μέσω διαδηλώσεων,  αναλύθηκαν στο β΄ μέρος της εκπομπής, με τη συμμετοχή του διεθνολόγου Γιώργου Μενεσιάν, που ασχολείται με σχετικά θέματα της Μ.Ανατολής. Ποιά είναι τα αίτια που η Τυνησία οδηγήθηκε σε θεσμική εκτροπή, ταυτοχρόνως με κοινωνική/οικονομική κρίση και τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για το εσωτερικό της, αλλά και για τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο;
Να σημειωθεί ότι η Τυνησία είναι το μέρος από το οποίο ξεκίνησε το 2011 η λεγόμενη Αραβική άνοιξη και μέχρι πρότινος θεωρείται το μόνο θετικό παράδειγμα στον αραβικό κόσμο για μια ειρηνική πορεία προς τον εκδημοκρατισμό, μέσω εθνικού διαλόγου και καθιέρωσης πολυκομματικού συστήματος.
Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος