01Φεβ2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε στη συμβολή των ΗΠΑ για την εθνική μας ασφάλεια, μετά και την έγκριση από τη Βουλή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, με το οποίο διευρύνονται οι διευκολύνσεις στην αμερικανική πλευρά. Υπάρχει μια συνεκτική πολιτική των ΗΠΑ για τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μ.Ανατολή, εντός της οποίας αναγνωρίζεται ρόλος για την Ελλάδα; Ποιο είναι το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, μετά το κλείσιμο της «δίκης» Τραμπ με συνοπτικές διαδικασίες στην αμερικανική Γερουσία, την πολυδιάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος και την εμφανιζόμενη κυριαρχία του σημερινού Προέδρου ενόψει των προσεχών εκλογών.

Τα παραπάνω ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στο α’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και την περίοδο αυτή Καθηγητή στην έδρα Ελληνικών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Κ.Καραμανλής, στο πανεπιστήμιο Tufts, της Βοστώνης.

Στο δεύτερο μέρος η εκπομπή μετακινήθηκε στη Βρετανία, λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη του Brexit, για να εξετάσει τα ιστορικά αίτια της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Συνομιλητής του Π.Παπαδόπουλου ήταν ο Αρις Γεωργόπουλος, Επ, Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, της Αγγλίας.

Σύνταξη-Παρουσίαση Πολυδεύκης Παπαδόπουλος