02Ιαν2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Στην πρώτη μετάδοση του έτους, η εκπομπή έκανε ένα δίωρο ραδιοφωνικό οδοιπορικό σε μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν αυτή την εποχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνώς και για την Ελλάδα. Κατά σειρά, η εκπομπή επισκέφθηκε τη Ν.Αφρική, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Χιλή, τη Λιβύη και τον Λίβανο.

Συνομιλητές ήταν από την Πρετόρια, πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν.Αφρικής Γιάννης Σπυρίδης, από το Μόντρεαλ του Καναδά η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη, από τη Λευκωσία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο Μανιάνα Καλογεράκη, από το Σαντιάγκο της Χιλής ο ελληνοχιλιανός Γιώργος Σταύρος, εκδότης και συνδιευθυντής του Ελληνοχιλιανού Ινστιτούτου της εκεί ελληνικής κοινότητας, από τη Βεγγάζη της Λιβύης ο Κανάκης Φίλιππος Μανδαλιός, επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης και από τη Βηρυτό ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λίβανο Ουαλίντ Ελιάς.

Οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στο πως εξελίσσεται η πανδημία στις χώρες που ζουν και τι μέτρα λαμβάνονται, ποια είναι η εκεί πολιτική και κοινωνική κατάσταση και πως εξελίσσονται τα πράγματα για τους ομογενείς μας και τις ελληνικές παροικίες. Τα ραδιοφωνικά ταξίδια πλαισιώθηκαν από ειδικά επιλεγμένες μουσικές απ’ όλο τον κόσμο.

Σύνταξη-μουσικές επιλογές-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος