03Ιολ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή το Σάββατο 3/7 ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή μετακινήθηκε στη Γερμανία για να παρακολουθήσει τις αυξομειώσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην υποστήριξη των κομμάτων της χώρας και ιδίως στις αλλαγές συσχετισμών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πράσινων, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του ερχομένου Σεπτεμβρίου. Καλεσμένος για την παρουσίαση του ζητήματος ήταν ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, ο οποίος ρωτήθηκε, επίσης, για τις διαρκείς μεταβολές πολιτικής στο γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς και για τη στάση της Γερμανίας σε ζητήματα με γεωπολιτική σημασία, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream ΙΙ και οι πρωτοβουλίες για το Λιβυκό ζήτημα.

Στο β’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή ασχολήθηκε με το νέο καθεστώς που ισχύει στη Βρετανία από τις 30/6 για τους ευρωπαίους πολίτες που θέλουν και μπορούν να χαρακτηριστούν μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ή δεν την επιθυμούν. Εξετάστηκαν, επίσης, τα ισχύοντα πλέον για τους φοιτητές, αλλά και τους επισκέπτες από την ΕΕ. Συνομιλητής για τα ζητήματα αυτά ήταν ο Αρις Γεωργόπουλος, Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ο ίδιος ανέλυσε επίσης το τι είναι πραγματικότητα και τι απλώς «αφήγηση» σε ό,τι αφορά την έννοια της «Παγκόσμιας Βρετανίας» που προωθεί η κυβέρνηση Τζόνσον στην μετα-Brexit εποχή και που έχει να κάνει με τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της χώρας και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Το α΄ μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε στις συνέπειες της πανδημίας, αυτές που είναι ήδη ορατές, καθώς κι εκείνες που έρχονται. Αντικείμενο, όμως, δεν ήταν οι επιδημιολογικές συνέπειες, αλλά οι σχετικές με τις μόνιμες τεχνολογικές αλλαγές που έρχονται μαζί με  την αντιμετώπιση της Covid 19, οι επιπτώσεις στην απασχόληση/οικονομία, καθώς και οι επιδράσεις που ασκούνται στα πολιτικά συστήματα. Προσκεκλημένος στην ενότητα αυτή ήταν ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας ανάλογων θεμάτων Γιώργος Σιακαντάρης.

Στο β΄μέρος της δεύτερης ώρας η εκπομπή περιηγήθηκε, με τη συμμετοχή της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, στα Βαλκάνια. Εξετάστηκαν τα νεότερα δεδομένα των χωρών της περιοχής σε σχέση με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, η έναρξη της Προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβενία και η νέα ώθηση που θέλει να δώσει στη λιμνάζουσα ευρωπαϊκή προοπτική των Δ.Βαλκανίων, καθώς και οι εξελίξεις στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, που δείχνουν τις ασταθείς ισορροπίες που διατηρούνται.

Σύνταξη-παρουσίαση:  Πολυδεύκης Παπαδόπουλος