04Απρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή στο α μέρος φιλοξένησε τον πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Dusan Spasojevic. Αφορμή είναι η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στο Βελιγράδι.

Οι ελληνοσερβικές σχέσεις, η επιτυχία της Σερβίας στην προμήθεια εμβολίων και στο πρόγραμμα εμβολιασμού, οι σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά και η ισορροπία της γειτονικής χώρας στους έντονους γεωπολιτικούς και γεωοικονομκούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια, καθώς και οι προοπτικές του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Σέρβο πρέσβη, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Στη συζήτηση πήρε μέρος η συνεργάτης της εκπομπής, δημοσιογράφος Ιβάνα Τζόρτζεβιτς.

Στο β’ μέρος, η εκπομπή διερεύνησε τις σχέσεις που διαμορφώνονται πλέον, μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Ποιες συνέπειες θα αφήσει η πανδημία, μέχρι που μπορεί να φτάσει η νέα αντιπαράθεση που ξεκινά μεταξύ Ουάσιγκτον-Πεκίνου και σε ποιο βαθμό θα την ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες; Ποιο είναι το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας για τις επενδύσεις που υπέγραψαν ΕΕ και Κίνα τις τελευταίες μέρες της Γερμανικής Προεδρίας και κατά πόσο έχουν προκύψει αμφισβητήσεις στη συνεργασία για το Δρόμο του Μεταξιού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες;

Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν με προσκεκλημένο τον Κωνσταντίνο Τσιμώνη, λέκτορα στο «Lau China Institute» του King’s College του Λονδίνου με επιστημονικό αντικείμενο τις μεταλλαγές της κινεζικής κοινωνίας.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος