04Ιολ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή την Κυριακή 4/7 ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή εισήλθε για άλλη μια φορά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Την φορά αυτή το κύριο θέμα ήταν η εξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει, που απουσιάζει ή το οποίο κυοφορείται από κράτη και κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο της νέας οικονομικής πραγματικότητας που έχουν δημιουργήσει τα κρυπτονομίσματα, εκ των οποίων το Bitcoin, αν και το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση είναι μόνον ένα από τα περίπου 9.000 που υπάρχουν! Προσκεκλημένος ήταν ο Αθανάσιος Κολλιόπουλος, Πολ. Επιστήμονας, διδάσκων στο Πάντειο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Κρατική Κυριαρχία και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων»  (εκδ. Παπαζήση).

Στο β’ μέρος της πρώτης ώρας στην εκπομπή παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών που είχε η Γαλλία τις δύο προηγούμενες Κυριακές, καθώς και οι πολιτικές συνέπειες που δημιουργούν ενόψει Προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συμμετείχε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαιωάννου, η οποία παρουσίασε, επίσης, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της Γαλλίας με την COVID 19, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή της για την αντιμετώπιση των εμβολιασμένων και μη.

Το α΄ μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης που εκπόνησαν από κοινού το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Ίδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία της Αλβανίας (OSFA) με τίτλο «Σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας». Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνες κοινής γνώμης που διεξήχθησαν ταυτόχρονα στις δύο χώρες και οι οποίες καταγράφουν τις αντιλήψεις και στάσεις των κοινωνιών τους για τις διμερείς σχέσεις και τις διαφορές, την εικόνα που έχει η κάθε πλευρά για την άλλη, τα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων, τις θετικές τάσεις, αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν για το μέλλον. Καλεσμένος ήταν ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Στο β΄μέρος της δεύτερης ώρας η εκπομπή ταξίδεψε στη μακρινή Μιανμάρ, η οποία, αν και έχει φύγει από τους φακούς της δημοσιότητας, συνεχίζει να συνταράσσεται από αιματηρά επεισόδια και συγκρούσεις, που τώρα έχουν λάβει και εθνοτικό χαρακτήρα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Ποια είναι πλέον η κατάσταση στη χώρα, κατά πόσον η κρίση θα εκτονωθεί ή θα χειροτερεύσει και πως επηρεάζεται ο γεωπολιτικός και γεωοικονομικός ρόλος της Μιανμάρ, που τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα ανερχόμενος αποτέλεσαν τα θέματα για τα οποία ρωτήθηκε ο Γρηγόρης Νταλραντάνης, νέος Ελληνας επιχειρηματίας στην Γιαγκόν (οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας) και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Μιανμάρ.

Σύνταξη-παρουσίαση:  Πολυδεύκης Παπαδόπουλος