07Ιολ2018 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Το Σάββατο 7.7.2018 η εκπομπή με το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται για την Γερμανία μετά τη νέα κρίση στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων με αφορμή τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Καλεσμένος του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου ήταν ο Κώστας Δημητρίου, Πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και καθ. στο Τμ. Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Στο β΄ μέρος της εκπομπής, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δημητρακόπουλου, ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου στη Βιέννη, αναλύθηκαν οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει ότι θα ασκήσει η Αυστρία στο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου, που θα έχει την προεδρία της ΕΕ, σε ό,τι αφορά το μεταναστατικό/προσφυγικό, καθώς και τις άλλες προτεραιότητες της Ενωσης.

Τέλος, με τη βοήθεια της Ιβάνας Τζόρτζεβιτς, παρουσιάστηκαν η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση 16+1, που λαμβάνει χώρα στη Σόφια, με διοργανώτρια την Κίνα και τη συμμετοχή όλων των χωρών της ΚΑ Ευρώπης, καθώς και η λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» στην οποία παίρνουν μέρος κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες των Βαλκανίων και στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετέχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, στη συνάντηση που θα γίνει στο Λονδίνο (!) στις 10 Ιουλίου.

Παρουσίαση-Οργάνωση:  Πολυδεύκης Παπαδόπουλος