08Μαϊ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η Ινδία είναι τα τελευταία χρόνια μια ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη. Ωστόσο, οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας που την πλήττουν και οι συγκλονιστικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι ο γίγαντας αυτός παραμένει να έχει πήλινα πόδια, κυρίως λόγω κοινωνικών και πληθυσμιακών δεδομένων.

Η εκπομπή εξέτασε στο α’ μέρος αφενός τη σημερινή θέση της Ινδίας στον κόσμο και αφετέρου τα κοινωνικοπολιτικά αίτια και τις δομές που επιδείνωσαν την πανδημία στο εσωτερικό της. Εκτός από την επιδημιολογική κατάσταση, αφορμή για την ασχολία με τα θέματα αυτά ήταν και η διεξαγωγή το Σάββατο 8/5 της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ινδίας. Καλεσμένος για τα προαναφερόμενα ζητήματα ήταν ο Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με ακαδημαϊκό έργο πάνω στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και συντονιστής/επιμελητής του τόμου «Η Ινδία και η Άλλοι-Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη και τον Κόσμο», Εκδόσεις Παπαζήση.

Στο β΄μέρος η εκπομπή μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να εξετάσει τις πολιτικές ανατροπές που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν για πρώτη φορά τους Πράσινους μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργου Παππά εξετάστηκε κατά πόσον η αυτή εικόνα των συσχετισμών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Πρασίνων, όπως και των υπολοίπων γερμανικών κομμάτων, αρχίζει να σταθεροποιείται ή η κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή. Συζητήθηκαν, επίσης, οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε πολιτική αναδιάταξη τη Γερμανία, καθώς και οι παράγοντες που μπορεί να είναι καθοριστικοί τους περίπου 4 μήνες που απομένουν ως τις εκλογές για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Επίσης, με αφορμή τη νέα τελη-διάσκεψη Μέρκελ/Ερντογάν και την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, έγινε μια κωδικοποίηση του που βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε διμερές επίπεδο, σε ό, τι αφορά την Ευρώπη, καθώς και ως προς την κατάσταση με την Ελλάδα και το Κυπριακό.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος