09Φεβ2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

H ανάλυση του σχεδίου Τραμπ για την επίλυση του Παλαιστινιακού και οι αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής -σχεδόν από παντού αρνητικές- ήταν το θέμα που αναλύθηκε στο α’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον Βίκτορα Ελιέζερ, ανταποκριτή στην Ελλάδα της Yedioth Achronoth, που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ισραήλ.

Στο β’ μέρος της εκπομπής, εξετάστηκε η πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία από την απόπειρα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, να σχηματιστεί για πρώτη φορά μια τοπική κυβέρνηση στη Γερμανία με τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και της ακροδεξιάς ΑfD. Συνομιλητής ήταν ο Κώστας Καλφόπουλος, ανταποκριτής γερμανικών ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Επίσης, με τη συμμετοχή της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς έγινε ανασκόπηση των όσων συμβαίνουν με επεισόδια με μετανάστες και πρόσφυγες στη μεθόριο Σερβίας/Ουγγαρίας, με την εξάρθρωση σε χώρες της ΕΕ εγκληματικών δικτύων αλβανικής προέλευσης και με την αντιμετώπιση που είχαν στις χώρες των Δ. Βαλκανίων οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα μεθοδολογία σε σχέση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύνταξη-Παρουσίαση Πολυδεύκης Παπαδόπουλος