09Οκτ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διεθνώς και στην Ευρώπη. Τελικά που οφείλεται η «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές και ιδίως εκείνη του φυσικού αερίου;

Πρόκειται για έντονη αύξηση της ζήτησης λόγω μετα-Covid ανάκαμψης που συναντά μια μειωμένη προσφορά, κάτι πάντως που δεν προκύπτει βάση των στοιχείων για το επίπεδο που εκτοξεύτηκαν οι τιμές; Είναι θέμα μείωσης των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα, του περσινού χειμώνα; Υπάρχει μια βιαστική μετακίνηση στις ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση λειτουργίας των πυρηνικών και λιγνιτικών μονάδων; Γιατί σχετίζεται τόσο η εξέλιξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, τη στιγμή που παράγεται και με πολλούς άλλους τρόπους, μάλιστα σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας; Έχουμε, μεταξύ άλλων, να κάνουμε με γεωπολιτικά παιχνίδια σε ό,τι αφορά την προσφορά ενέργειας, με κυρίως κατηγορούμενη τη Ρωσία ; Τελικά, το κυρίως ζήτημα ίσως είναι η μετατροπή πλέον της προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ σε χρηματιστηριακό προϊόν, αντί των παλιότερων μακροπρόθεσμων συμβολαίων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν; Τέλος, πως εξελίσσονται τα πράγματα ειδικά στην Ελλάδα και ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης των οργάνων της ΕΕ στις αγορές ενέργειας, θέμα που θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο α’ μέρος της εκπομπής, με καλεσμένο τον Μιχάλη Μαθιουλάκη, Επιστημονικό Συνεργάτη/Αναλυτή Ενεργειακής Στρατηγικής στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Τα τεχνικά ζητήματα που προκάλεσαν παγκοσμίως το κρασάρισμα του Facebook, του Ιnstagram και του WhatsApp την Δευτέρα 4/10, αλλά και η ανάδειξη του μεγάλου βαθμού ψυχολογικής εξάρτησης πολλών ανθρώπων από τις εν λόγω πλατφόρμες υπήρξε το θέμα που απασχόλησε το β’ μέρος της εκπομπής. Προσκεκλημένος ήταν ο Τάσος Οικονόμου, διευθυντής του ενημερωτικού ιστότοπου της EΡΤ ertnews.gr και εξειδικευμένος δημοσιογράφος σε θέματα Νέων Μέσων. Με τον ίδιο συζητήθηκαν, επίσης, οι καταγγελίες της Φράνσις Χόγκεν, πρώην ανώτερου στελέχους της Facebook, που έγιναν σε κορυφαία ΜΜΕ, αλλά και στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η εν λόγω εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκθέτει την ασφάλεια των χρηστών της χάριν του κέρδους και βλάπτει ιδιαιτέρως τα παιδιά, προκαλώντας διαιρέσεις και εθισμούς.

Οι αναφορές αυτές έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες και άλλων αποχωρησάντων στελεχών τεχνολογικών εταιρειών για παραβιάσεις κανόνων δεοντολογίας εκ μέρους των Big Tech. Οι σχετικές καταγγελίες είναι κρίσιμες γιατί έρχονται σε μια περίοδο που τα νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλπ. εξετάζουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Mέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μια και η λεγόμενη «αυτορρύθμιση ‘ δε φαίνεται να επαρκεί. Το βασικό, βέβαια, ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει ακόμη χρόνος και τεχνικός τρόπος για να τεθούν από κράτη και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ορισμένα όρια στην ψηφιακή παγκοσμιοποίηση.

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος