10Ιολ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η εκπομπή το Σάββατο 4/7 ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή ασχολήθηκε με τα κύματα καύσωνα που έπληξαν πολλές περιοχές του πλανήτη τις προηγούμενες μέρες και ιδίως τις δυτικές ακτές της Β.Αμερικής από το Όρεγκον ως το Βανκούβερ, με θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν τεράστιες φωτιές σε δάση, αλλά και κατοικημένες περιοχές, εκατοντάδες νεκροί από τη ζέστη, αλλά και καταστροφικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα των εν λόγω περιοχών. Επίσης, το 2020 ήταν το θερμότερο έτος της Ευρώπης που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2019, που με τη σειρά του είχε καταρρίψει ένα προηγούμενο ρεκόρ κλπ. Απέναντι σ ’αυτή την κατάσταση, οι παγκόσμιες διασκέψεις για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά πόσο αποδοτικές είναι και που βρισκόμαστε από πλευράς διεθνούς συνεργασίας και δεσμευτικών αποφάσεων ; Tέλος, σε τι συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε για την εξέλιξη της υπερθέρμανσης σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ;

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν με καλεσμένο τον Δημήτρη Λάλα, ομ. Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντή & Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή για 25 χρόνια.

Στο β’ μέρος της πρώτης ώρας η εκπομπή μετακινήθηκε στην Κύπρο για να εξετάσει αυτό που ο πρόεδρος της Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά από εκείνη της τουρκικής εισβολής του 1974. Πρόκειται για τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 3/7 στις ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού και κατέκαψε έκταση 55 τ.χλμ δάσους και αγροτικών καλλιεργειών, στοίχισε την ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, εγκαταστάσεις και υποδομές. Αν γίνει μια σύγκριση του μεγέθους της Κύπρου με την Ελλάδας, είναι σαν να έχουν καεί 800.000 στέμματα σε μια μοναδική φωτιά στη χώρα μας.

Ποια είναι τα αίτια μιας τόσο μεγάλης οικολογικής καταστροφής και τι συνέπειες αφήνει πίσω της η φωτιά σε μια χώρα με μικρή δασοκάλυψη, με ιδιαίτερα θερμό κλίμα και λίγο νερό ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο Μανιάνα Καλογεράκη, η οποία κάλυπτε όλες τις μέρες το συγκλονιστικό αυτό θέμα και επισκέφθηκε τις καμένες περιοχές.

Το α΄ μέρος της δεύτερης ώρας αφιερώθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση και διασπορά της Covid 19, διεθνείς οργανισμοί, κεντρικές τράπεζες και τμήματα αναλύσεων καταγράφουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τον πληθωρισμό και κάνουν προβλέψεις για την ανάκαμψη. Από τον καλεσμένο σ’ αυτή την ενότητα Θόδωρο Πελαγίδη, Υποδιοικητή της ΤτΕ και καθηγητή Μακροοικονομίας στο ΠΑΠΕΙ, ζητήθηκε μια κωδικοποίηση των σχετικών στοιχείων και δεδομένων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, την ευρωζώνη και την Ελλάδα

Ο κ. Πελαγίδης ρωτήθηκε, επίσης, για την «Αναθεώρηση Στρατηγικής στην οποία προχώρησε πριν λίγες μέρες η ΕΚΤ εγκαταλείποντας για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το στόχο για πληθωρισμό κάτω του 2% και υιοθετώντας ένα «συμμετρικό» στόχο στο 2% μεσοπρόθεσμα. Ανέπτυξε επίσης τη βασική προβληματική του τελευταίου βιβλίου του «Ποιός να κατηγορηθεί για την Ελλάδα; -Η ζωή μετά τη χρεοκοπία-Ανάμεσα στην αισιοδοξία και την υποτυπώδη ανάπτυξη», που έγραψε από κοινού με τον Μιχάλη Μητσόπουλο και το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις MacMillan Palgrave.

Το β’ μέρος της δεύτερης ώρας ολοκληρώθηκε με τον γύρο των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, η οποία περιέγραψε την εικόνα που υπάρχει με την πανδημία στις γειτονικές χώρες, καθώς και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που τις αφορούν.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος