10Ιον2017 – Αφύλαχτη Διάβαση

Η σφαγή του Διστόμου.

Σάββατο 10 Ιουνίου 1944. Ο καλοκαιριάτικος ήλιος έπεφτε καυτός πάνω από το Δίστομο. Μέσα στο θάμπος του πρωινού άρχισαν να αχνοφαίνονται οι μηχανοκίνητες μονάδες των ναζί. Ο μακρινός υπόκωφος θόρυβος μετατράπηκε γρήγορα σε βρυχηθμό. Ο αντίλαλός του κομμάτιαζε τη σιωπή. Οι ψυχές πάγωσαν και τα πορτοπαράθυρα σφάλισαν μεμιάς.

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017. Το αποτύπωμα της Μνήμης. Ακριβώς 73 χρόνια μετά. Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Διστόμου μ’ ένα μεγάλο ραδιοφωνικό αφιέρωμα. Συγκλονιστικές αφηγήσεις επιζώντων, ζωντανές συνδέσεις με το Δίστομο, συζητήσεις στο στούντιο.

Η Ελένη Αθανασίου, εννιάχρονο κορίτσι τότε, περιγράφει καρέ-καρέ όσα έγιναν εκείνο το Σάββατο στο Δίστομο, εκεί όπου η φρίκη σμίγει με τη θηριωδία και γεννά μόνο θάνατο. Θυμάται τα κορίτσια που μέχρι πριν λίγο έπαιζε μαζί τους, τη γειτόνισσά της τη Βασιλική, τη γιαγιά της που αναζήτησε σάβανο για να “ντύσει” το γιο της Βασιλικής, χωρίς να ξέρει ότι σε λίγο θα αναζητούσε σάβανο για τον δικό της γιο. Θυμάται τα αθέριστα στάχυα του Ιούνη.

Δίπλα στην αφήγηση της Ελένης Αθανασίου, η αφήγηση του Αργύρη Σφουντούρη, τεσσάρων χρόνων τότε, που επέζησε της Σφαγής και μιλάει για το δικό του Δίστομο. Πώς ένα παιδί μεγαλώνει σ’ έναν τόπο ποτισμένο με το αίμα των δικών του ανθρώπων.

Το ιστορικό πλαίσιο της Σφαγής αλλά και την απάντηση στο ερώτημα γιατί οι πρωτεργάτες Ναζί του Ολοκαυτώματος έμειναν ατιμώρητοι, δίνουν σε ζωντανή σύνδεση με το Δίστομο, ο Μανώλης Γλέζος, ο συγγραφέας Γιώργος Θεοχάρης, καθώς και ο συγγραφέας και φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος.

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος ο Γιάννης Μαύρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Αφηγήσεις: Άγης Γυφτόπουλος.

Μιξάζ: Γεράσιμος Αντύπας.