11Απρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Τα Covid τεστ, σημαντικά από τις πρώτες φάσεις της πανδημίας για τον έλεγχό της, τώρα έχουν μπει ακόμη περισσότερο στη ζωή μας, ως βασικό εργαλείο για το μερικό άνοιγμα των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων. Ομάδα επιστημόνων, οι περισσότεροι των οποίων είναι Έλληνες, στο Νοσοκομείο “Oρος Σινά» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έχει αναπτύξει ένα τεστ άλλου είδους από τα μέχρι τώρα, το οποίο θα αδειοδοτηθεί στο προσεχές διάστημα στον Καναδά και που αποτελεί μια «τρίτη κατηγορία» σε σχέση με αυτά που έχουν διαδοθεί διεθνώς. Επιπλέον, η μέθοδος του εν λόγω τεστ δίνει στοιχεία για το ανοσολογικό προφίλ του κάθε ατόμου, ζήτημα που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα, αλλά το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο για μια «εξατομικευμένη» προσέγγιση στη μάχη του κάθε ασθενούς με τον κορωνοϊό.

Για την παρουσίαση του εν λόγω τεστ ήταν καλεσμένος στο α’ μέρος της εκπομπής ο Γιάννης Πρασσάς, μοριακός βιολόγος και ερευνητής στην προαναφερόμενη ομάδα. Ο ίδιος ρωτήθηκε επίσης για τη λειτουργία των άλλων τεστ και ιδιαίτερα των self test, για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το δικό του τμήμα σε ό,τι αφορά τη σχέση θρομβοεμβολικών επεισοδίων και του εμβολίου Astra-Zenecca, καθώς και για τη μεγάλη εικόνα που υπάρχει σε σχέση με την πορεία της πανδημίας διεθνώς.

Στο β’ μέρος η εκπομπή μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, όπου μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής υπήρξε μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ήταν στη τελευταία κυβέρνηση, όπως το GERB του πρωθυπουργού Μπορίσοφ υπέστησαν μεγάλη φθορά και δύο εξ αυτών δεν μπήκαν στη νέα βουλή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που είχε παλαιότερα την εξουσία έχασε τη μισή δύναμή του και αντιθέτως κυριάρχησαν τα αντισυστημικά κόμματα, εκ των οποίων το «Υπάρχει τέτοιος λαός» ήρθε δεύτερο.

Ποια είναι τα αίτια για αυτές τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη γειτονική χώρα και τι είδους λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης υπάρχουν με το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που δημιουργήθηκε; Tα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στον Γιώργο Μαυράκη, Έλληνα επιχειρηματία και δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στη Βουλγαρία από τη δεκαετία του ’80. Επιπλέον, με την ευκαιρία των εκλογικών αποτελεσμάτων, συζητήθηκαν με τον καλεσμένο οι γενικότερες προοπτικές της Βουλγαρίας, η οποία παραμένει το φτωχότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, 14 χρόνια μετά την ένταξη και όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2 εκατ. άτομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τέλος, έγινε αναφορά στην παρουσία των Ελλήνων στη γειτονική χώρα, καθώς και στην κατάσταση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος