10Απρ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Η αμερικανική οικονομία, καθώς δείχνει να αναχαιτίζεται η πανδημία, αρχίζει να αποτελεί ένα διαφορετικό τοπίο. Μετά τα δύο μεγάλα πακέτα κρατικών ενισχύσεων που ήδη έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο (ένα με 2,5 τρις $ ήδη από την κυβέρνηση Τραμπ και δεύτερο από 1,9 τρις $ με βάση τα πρώτα νομοθετικά μέτρα Μπάιντεν) και ειδικά εφόσον περάσει και τρίτο άλλων 2 τρις, όπως τώρα προτείνει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, η κρατική παρέμβαση είναι τεράστια. Ειδικά το τελευταίο πακέτο θα έχει –εφόσον θεσπιστεί- ισχυρό πρόσημο, καθώς προβλέπει εκσυγχρονισμό των τεχνικών υποδομών των ΗΠΑ, βελτίωση των εισοδηματικών και φυλετικών ανισοτήτων και χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν απλώς μια «κλασσική» διαχείριση της κρίσης από την πανδημία ή «αλλαγή παραδείγματος» για τις ΗΠΑ, αν δημιουργούνται συστημικοί κίνδυνοι από την μεγάλη αύξηση νομισματικής κυκλοφορίας και χρέους για την ίδια την Αμερική και διεθνώς, ποιες συγκρίσεις μπορούν να γίνουν με την Ευρώπη και πως εισέρχεται ο παράγων του ανταγωνισμού με την Κίνα ήταν τα ερωτήματα που εξετάστηκαν στο α΄μέρος της εκπομπής. Καλεσμένος ήταν ο Σταμάτης ‘Αστρας, οικονομολόγος-στέλεχος επενδυτικού Fund στις ΗΠΑ και δημοσιογράφος ομογενειακών ΜΜΕ στη Βοστώνη.

Η αναθέρμανση μιας κρίσης που έμοιαζε να έχει μπει στο ψυγείο και που από το 2014 έως σήμερα προκάλεσε περισσότερους από 13.000 νεκρούς, αυτή της Ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστών, ήταν το θέμα που εξετάστηκε στο β’ μέρος της εκπομπής. Ποια πλευρά ευθύνεται για τη νέα κλιμάκωση, το Κίεβο ή η Μόσχα, ποια είναι η ανάμειξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που βρίσκεται η διαδικασία του Μίνσκ και πως σχετίζεται το ζήτημα με τον υπό αποπεράτωση αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ήταν ζητήματα που συζητήθηκαν με καλεσμένο τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφο διεθνών θεμάτων και συγγραφέα.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος