11Ιολ2020 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Τo Σάββατο 11 Ιουλίου η μετάδοση της εκπομπής με  το «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ήταν δίωρη.

Γιατί τα Βαλκάνια, από περιοχή της Ευρώπης με τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τους πρώτους μήνες της πανδημίας, μετατρέπονται σταδιακά στο αντίστροφο; Και πως η κρίση του κορονοϊού στην περιοχή συνδυάζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, ειδικά στη Σερβία και τη Β.Μακεδονία; Ηταν τα δύο βασικά θέματα που συζήτησε στο α’ μέρος της πρώτης ώρας ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος με την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, ελληνοσέρβα δημοσιογράφο στην ΕΡΤ και ανταποκρίτρια Βαλκανικών ΜΜΕ.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Λιβύης, όπου διασταυρώνονται όχι μόνον τα πυρά των δύο μεγάλων αντιμαχόμενων στρατοπέδων της χώρας, αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα πλειάδας εξωτερικών παραγόντων και χωρών, με προεξάρχουσα την ωμή παρέμβαση της Τουρκίας, ήταν το θέμα που αναλύθηκε στο β’ μέρος της πρώτης ώρας, με καλεσμένο τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη.

Η πορεία της πανδημίας διεθνώς και στις ΗΠΑ και οι πρόοδοι στην κατανόηση του κορωνοϊού  ήταν το πλαίσιο συνέντευξης με τον Θεοκλή Ζαούτη, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο κ. Ζαούτης βρισκόταν το προηγούμενο τετράμηνο στην Ελλάδα, μετέχοντας στην ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της COVID 19.

Oι εκκλήσεις 239 διακεκριμένων επιστημόνων διεθνώς προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες για τη μετάδοση του SARS-CoV-2, μετά την ανακάλυψη πως ο ιός μεταφέρεται και αερόβια ήταν το ζήτημα που αναπτύχθηκε στο β’ μέρος της δεύτερης ώρας. Καλεσμένος ήταν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Μηχανικής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ανάλογο εργαστήριο του κ. Σαρηγιάννη στο ΑΠΘ είχε από μηνών καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά των 239 ξένων ειδικών, τονίζοντας το ρόλο των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα  για τη διασπορά του ιού σε μεγαλύτερες αποστάσεις από 1.5-3 μέτρα και χρονικές διάρκειες από 10’’. Στη συνέντευξή του, επίσης, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει τη συνάφεια της περιβαλλοντικής κρίσης και της εμφάνισης και διάδοσης πανδημιών, όπως αυτής της COVID 19.

Σύνταξη-Παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος