11Ιολ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Οι συνταρακτικές εξελίξεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν, με την ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν, καθώς αναχωρούν άρον-άρον τα τελευταία στρατεύματα της διεθνούς συμμαχίας που επιχειρούσε στη χώρα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, από το 2001 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα και τη δημιουργία ενός σταθερού καθεστώτος, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο α’ μέρος της εκπομπής.

Με καλεσμένο τον Σωτήρη Μουσούρη, πρώην Αν. Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που υπήρξε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90 και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αφγανιστάν…και μετά οι Ταλιμπάν» (εκδ. Σιδέρη) αναλύθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις και ανατροπές, καθώς και το τι θα σημάνει για το εσωτερικό της χώρας αλλά και για τις γεωπολιτικές πραγματικότητες της Κ.Ασίας η επάνοδος των Ταλιμπάν. Αναφέρθηκε, επίσης, το ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και στο πεδίο αυτό, καθώς και το κατά πόσον η Ελλάδα οφείλει να ενδιαφέρεται για το τι εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν.

Στο β’ μέρος η εκπομπή μετακινήθηκε στη Βουλγαρία, στην οποία λαμβάνουν χώρα για δεύτερη φορά κοινοβουλευτικές εκλογές μέσα σε τρεις μήνες. Οι εκλογές που είχαν γίνει στις αρχές Απριλίου ανέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς όλα τα συστημικά κόμματα είχαν απώλειες και νέες πολιτικές δυνάμεις απέκτησαν κοινοβουλευτική παρουσία. Ωστόσο οι συσχετισμοί δεν ήταν τέτοιοι για να επιτραπεί ο σχηματισμός κάποιας κυβέρνησης.

Για το αν άλλαξαν τα δεδομένα μέσα στους τρεις μήνες που πέρασαν μετά τις τελευταίες εκλογές στη Βουλγαρία και ενόψει των νέων ρωτήθηκε ο προσκεκλημένος Γιώργος Μαυράκης, επιχειρηματίας και δημοσιογράφος, εγκαταστημένος από τη δεκαετία του ’80 στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, τα διευρυμένα δικαιώματα ψήφου που έχουν προβλεφθεί από χρόνια για τον μεγάλο αριθμό Βουλγάρων που ζουν στο εξωτερικό και τα οποία περιλαμβάνουν έως και τους πολίτες που βρίσκονται τις μέρες αυτές σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, για τουρισμό…

Σύνταξη – παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος